Examenul a început la ora 09.00. La Colegiul Național Mihai Eminescu din București accesul elevilor în sală s-a făcut până la ora 8.30. Unii dintre părinții veniți cu ai lor copii au decis să nu plece de lângă porțile liceului și să-i aștepte acolo. Evident s-a discutat numai despre examen, unii părinți încercând să-și astâmpere emoțiile stând pe telefoane, alții trăgând țigară după țigară. “Chiar vorbeam cu el de dimineață și-mi zicea că poate să-i pice orice, dar nu genul dramatic. Nu că nu ar fi știut, dar nu îi place”, spune o mămică în timp ce se plimba nervoasă dintr-o parte într-alta. Și iată că băiatul ei a avut noroc fiindcă Subiectul 1 a fost din genul epic. Câțiva părinți aflaseră subiectele și începuseră să comenteze pe seama lor: “E ușor, să fim serioși! Lui Robert nu o să-i pună niciun fel de probleme”, spune o bunică dintr-un grup de câteva persoane care stăteau la umbră, vizavi de liceu. “La compunere, acolo, cu Cetatea, am ceva emoții pentru el”, adaugă ea, “Păi, da, acolo se va face departajarea”, o completează un tătic, care se uita într-una pe telefon la subiectele pe care presa le publicase deja pe online.
“A fost epic”
Pe la 10.15 ies primii copii de la examen. Câteva bunici care așteptau în fața porții și care nu auziseră discuția grupului din spate și care nici nu citiseră subiectele deja apărute în mediul on-line au tăbărât pe ei cu întrebări: “Cum a fost băieți? Cum a fost? Ce v-a dat?”. Nu-i cunoșteau, dar erau nerăbdătoare să știe ce „le-a picat”. “A fost epic…”, a răspuns glumind un băiat. “Genul epic… nu știu cu subordonatele alea dacă am făcut bine, dar sigur iau notă de trecere”, a adăugat elevul, care a plecat grăbit să-și aprindă o țigară la colțul liceului.
Se face 10.45. Încep să iasă tot mai mulți elevi din Colegiul Național Mihai Eminescu. Doamna Cornelia Chiriac privește cu atenție. Nepotul ei nu apare, dar câțiva copii vin la ea, îi spun subiectele și o întreabă dacă e bine cum le-au rezolvat. Iar ea le explică meticulos și fiecare o ascultă cu mare atenție. Aflu că a fost profesoară de Limba și Literatura Română timp de 30 de ani la un liceu din Focșani. Acum e la pensie, dar și-a pregătit nepotul ca să fie de nota 10. În ultimele două zile însă nu l-a mai lăsat să repete pentru examen, fiind pe principiul că “nu se îngrașă porcul în ajun”. “De două zile nu l-am mai lăsat să mai citească. Trebuia să se deconecteze”, spune Cornelia Chiriac.
Pe 13 iunie urmează proba la Matematică
La 5 minute după colegii lui a ieșit și Robert, nepotul doamnei Cornelia. Nu i s-au părut grele subiectele. Din contra. De această probă îi era cel mai teamă, având în vedere ce li se dăduse la Simulare, dar a fost mai ușor decât se aștepta. “Subiectele au fost foarte ușoare”, spune Robert. Colegul lui de clasă, Antonio Constantin spune că subiectul doi i-a dat bătăi de cap. Cu toate acestea se așteaptă să ia o notă de 9 sau chiar peste 9. Proba a trecut, dar nu și emoțiile. Mulți elevi se tem de subiectele de la Matematică. Miercuri, 13 iunie, este organizată proba la Matematică, iar joi, 14 iunie, proba la Limba și literatura maternă.
CITEȘTE ȘI:
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro