– Cât v-a dat aria de la triunghi? Cinci sau zece?
– Eu am făcut și cu înălțimi, și cu k.
– Am calculat intersecțiile și atât mi-a dat…
– Bravo, ăsta e fratele meu!
În jurul orei 11.00, elevii s-au adunat ciorchine la ieșirea din Școala Gimnazială nr. 59 din sectorul 6 al Capitalei, încercând să rezolve sau să se verifice unii pe alții după proba la matematică. Unora subiectele li s-au părut ușoare, mai ușoare decât la simulare, ba chiar că nu le-au creat atâtea dificultăți precum cele de la română. Elevii au avut de rezolvat exerciții de aritmetică, geometrie în plan și geometrie în spațiu.
Cu o oră înainte, școala care stă pitită între blocurile cu șapte sau opt etaje din jurul ei avea curtea goală. Băncile din curtea școlii erau pustii, căci elevii care nu sunt deja în vacanță erau în sălile de examen, la proba de matematică a Evaluării Naționale.
Pe una dintre laturile școlii, pe unde elevii intră și ies din școală, erau câțiva părinți, rezemați de o placă de beton unde și-au pus sucurile și sticlele de apă care le potoleau setea în așteptarea ieșirii copiilor din examen.
„Este o luptă între guvern și profesori”
Una dintre mamele aflate în fața școlii spune că nu ar fi vrut să fie atât de supărată cum este astăzi din cauza subiectelor. „Este o luptă între guvern și profesori. Vor să arate (Guvernul – n.r) că profesorii nu sunt capabili și nu i-au învățat pe copii și le-au dat foarte greu anul acesta”. Mama spune că victimele acestui „război” sunt chiar copiii.
Un alt părinte completează spusele femeii, subliniind faptul că „a fost și presiunea mult mai mare, pentru că nu știau ce se va întâmpla. Pe lângă stresul examenului, mai aveau și presiunea grevei”.
Părinții se mai plâng și de faptul că anul acesta, ministerul nu a mai publicat teste de antrenament pentru elevi: „Am găsit numai din anii trecuți. Pe toate le-am listat, le-am lucrat, le-am făcut, dar anul ăsta nu au pus”, ne-a spus una dintre mame.
Aceleiași mame i se pare că unele dintre materiile pe care copiii le fac în clasa a VIII-a sunt la un nivel prea ridicat pentru ei și le ocupă din timpul dedicat pentru pregătirea pentru examene: „E mult prea mult pentru clasa a VIII-a, din păcate. Materia nu este gândită pentru vârsta lor. Eu una nu pot să-i predau copilului matematică, cu toate că sunt inginer, dar nu gândesc pentru vârsta lor, astfel încât să înțeleagă. La nivelul lor trebuie făcut”.
S-au întors din Canada fiindcă acolo „nu se învață nicio materie”
Cristina este mamă de gemeni și ambii copii au fost azi în sala de examen. Familia stă de doar doi ani în România, de când s-a întors din Canada.
Chiar educația este, spune mama copiilor, motivul pentru care s-au reîntors în țară: „Tocmai de aceea am venit în România, ca să îmi salvez copiii. În Canada nu se învață nicio materie. Nu se învață istorie. Învață doar patru luni în clasa a X-a, ca să afle că au mai fost niște războaie. Nu se învață fizică, chimie, biologie. Matematica e cu 3-5 ani în urmă față de aici. Științele se învață în clasa a IX-a, toate împreună, o singură materie timp de patru luni”.
Gigi are 75 de ani și este bunicul care își aștepta nepoata să iasă de la Evaluare, pe Maria. Maria a ieșit zâmbind pe poarta școlii și a sărit în brațele bunicului ei. Ea a dat examen și la liceu pentru că își dorește să intre la Colegiul Național de Arte Dinu Lipatti, la actorie. „Am avut niște probe de aptitudini pe actorie și de cântat. A fost totul super ușor și acolo, n-am avut probleme”, ne-a povestit eleva.
Bătaie pe licee
Pe Sara a așteptat-o mama ei în fața școlii, cu lacrimi în ochi. Un singur exercițiu i-a creat dificultăți elevei. Un exercițiu de geometrie în plan, unde elevii trebuiau să calculeze lungimea unui segment, pe baza datelor din problemă. Totuși, proba la română a fost cea care, crede eleva, nu-i va aduce locul dorit la Colegiul Național Gheorghe Lazăr. „Voiam să intru la «Lazăr», dar nu cred că mai intru după examenul la română. Nu a fost neapărat greu, dar am greșit la niște prostii mici. Aș vrea la matematică-informatică”, ne-a spus Sara.
Mara se așteaptă la o notă de peste 9,50, care speră să îi aducă un loc la Colegiul Național Sfântul Sava, din Capitală, la matematică-informatică bilingv. Eleva ne-a povestit că în perioada pandemiei, ea nu prea era atentă la ore, mai ales în online. În ultimii doi ani s-a ambiționat pentru a lua notă mare la examen.
Nu toți elevii au luat meditații
Severin Eduard spune că „subiectele date la examen au fost mult mai ușoare decât la simulare”. El se pregătește de doi ani pentru Evaluare și crede că va intra la Colegiul Tehnic Petru Maior, la un profil uman, pentru că „nu îi prea place matematica”.
Deși majoritatea absolvenților cu care am vorbit s-au pregătit în particular cu un profesor, unii ne-au spus că era suficient să fie atenți în clasă ca să poată rezolva exercițiile de azi. „Am prins de la profesori din clasă și cred că o să iau în jur de 8”, ne-a spus unul dintre aceștia.
Astăzi a fost ultima probă de la Evaluarea Națională. Rezultatele înainte de contestații vor fi postate pe 28 iunie și în aceeași zi se pot depune și contestații.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro