Ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat pe 30 decembrie că a semnat un ordin care permite reluarea organizării olimpiadelor şi concursurilor şcolare naţionale şi internaţionale, după doi ani de întrerupere din cauza pandemiei de coronavirus.

Potrivit reprezentanților elevilor, „din lista complexă de anul acesta lipsesc cu desăvârşire olimpiade importante la care participau anual o mulţime de elevi. Olimpiada Naţională de limba engleză, Olimpiada de limba şi literatura română, precum şi Olimpiada de istorie nu se regăsesc în informarea publicată de Minister”.

Tinerii subliniază că „limba engleză este o limbă de circulație internațională, limba română este esențială țării noastre, iar disciplina istorie surprinde o vastă cultură generală, alături de reprezentarea poporului nostru, ceea ce reprezintă clar argumente pentru care elevii ar trebui să poată susține olimpiade și la aceste materii”, notează pe Facebook Asociația Elevilor din Constanța, într-un mesaj sub numele „Olimpicii României, bătaia de joc a Ministerului Educației”.

De asemenea, asociațiile de elevi precizează în comunicatul citat că participarea la olimpiadele şi concursurile recunoscute de Ministerul Educației le permite elevilor să obţină burse de performanţă.

Cât despre faptul că majoritatea olimpiadelor eliminate sunt specifice profilului uman, reprezentanții elevilor spun că astfel sunt „create inechităţi între elevii ce studiază diferite profile”.

Apreciem introducerea elementelor de noutate, precum competiţiile interdisciplinare de tipul concursurilor de robotică sau creaţie digitală, dar îi solicităm ministrului să ofere şansa tuturor, fără a uita de o parte dintre elevii olimpici ai României. Solicităm ministrului Sorin Cîmpeanu reintroducerea olimpiadelor scoase pentru a nu discrimina elevii şi pentru a oferi tuturor oportunitatea de a performa indiferent de materie!

Reprezentanții asociațiilor elevilor:

„Considerăm strigător la cer ca după doi ani în care olimpiadele nu au fost organizate în mod nejustificat, acestea să fie reluate doar la anumite materii. (…) Criteriile de selecţie a materiilor la care sunt organizate olimpiadele sunt de neînţeles, având în vedere faptul că două dintre disciplinele scoase, limba şi literatura română şi istoria, sunt discipline obligatorii la examenul de bacalaureat”, a declarat Ariana Dudună, președinte al Asociației Elevilor din Constanța.

Apelul adresat Ministerului Educației este semnat de Asociaţia Vâlceană a Elevilor (AVE), Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC), Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov (AEBI), Asociaţia Elevilor din Bacău (AEBc), Asociaţia Elevilor din Maramureş (AEM) şi Asociaţia Elevilor din Timiş (AETM).

 
 

Urmărește-ne pe Google News