În noaptea de Rusalii, Şcoala 124 din Bucureşti a fost distrusă într-un incendiu de proporţii şi a adus în atenţie, din nou, o problemă extrem de gravă cu care se confruntă Capitala. Aproape toate şcolile sunt nesigure în cazul izbucnirii unui incendiu. Conform datelor oficiale, prezentate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, numai 5 şcoli de stat din Bucureşti au autorizaţie de securitate la incendiu, dintr-un total de 403 unităţi de învăţământ publice.
„Eu l-am înscris pe băiat la Şcoala 124 fiindcă de aceasta aparţineam. Din punctul acesta de vedere, nu prea am avut de ales, pentru că trebuie să-l dai unde aparţii, deci nu prea poţi să alegi la ce şcoală să-ţi duci copilul. Sperăm să nu ni se întâmple nimic rău. Nu ne-am gândit, când înscriem copilul, să întrebăm dacă (școala, n.r.) are autorizaţie. Şi acum, dacă îmi spun că nu au, ce facem, nu-l mai ducem la şcoală?”, se întreabă, retoric, Ramona, mama unui băieţel care învăţa la şcoala din Sectorul 5 mistuită de flăcări.
Practic, la fel ca toţi ceilalţi părinţi, aceasta a fost obligată de Legea Educaţiei Naţionale să-şi înscrie copilul la cea mai apropiată şcoală de locuinţa sa. Conform Metodologiei înscrierii în învăţământul primar, ”fiecare locuință este arondată unei unități de învățământ aflată în proximitatea sa, numită școala de circumscripție”, iar copiii aflaţi în aria acestei unităţi de învăţământ sunt automat înscrişi la aceasta. Părinţii au posibilitatea de a solicita înscrierea celui mic la altă şcoală, dar numai în cazul în care vor fi locuri disponibile va fi acceptat, ceea ce rar se întâmplă.
Şi cum aceeaşi metodologie de aplicare a Legii Educaţiei prevede că „părinții ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani (…) au obligația de a înscrie copiii în învățământul primar în clasa pregătitoare”, îi forţează pe aceştia să îi ducă pe copii la şcoli nesigure, fără a le da posibilitatea să refuze înscrierea într-o anumită unitate de învăţământ dacă aceasta nu îndeplineşte normele de securitate impuse, culmea, tot prin lege.
În prezent, 317 unităţi de învăţământ nu au autorizaţie ISU privind securitatea în caz de incendiu, deşi sunt obligate să obţină acest aviz pentru a funcţiona. Conform prevederilor legale, înăsprite după incendiul din clubul Colectiv, în care au murit peste 60 de tineri din cauza regulilor prea blânde privind siguranţa în astfel de situaţii, toate şcolile, grădiniţele şi adăposturile de copii sau de bătrâni cu o suprafaţă de peste 150 de metri pătraţi au nevoie de aviz de la pompieri.
„Sunt şcoli care, prin natura lor, nu pot fi autorizate nici în vecii vecilor! Au fost construite la sfârşitul secolului XIX sau la începutul secolului XX, suprafaţa culoarelor e mică, la fel şi lăţimea scărilor. De exemplu, Colegiul Naţional «Mihai Viteazul» are culoarul strâmt, nu pot să demolez liceul, deci nu va putea obţine această autorizare. Dar, în cazul majorităţii unităţilor de învăţământ, responsabilitatea investiţiilor pentru obţinerea acestor avize cade în sarcina autorităţilor locale, pentru că școala se ocupă de educaţia elevilor, iar primăria asigură condiţiile necesare desfăşurării actului educaţional”, a explicat, pentru Libertatea, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Capitalei, Marian Banu.
Situaţia din Bucureşti se regăseşte în toată ţara. Pericolul iminent la care sunt expuse școlile din România a fost confirmat de cifrele anunțate în 2017 de Liviu Pop, pe atunci ministru al Educației. Acesta a spus că peste 90 la sută din școlile din România funcționează fără autorizație de securitate la incendiu. Concret, era vorba de 8.692 de unități de învățământ care nu aveau, la acel moment, autorizație de securitate la incendiu.
Conform Legii 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, „nesolicitarea și neobținerea de către persoanele fizice ori juridice care finanțează și realizează investiții noi sau intervenții la construcțiile existente ori, după caz, de către beneficiarul investiției a avizelor și/sau autorizațiilor prevăzute de prezenta lege constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 la 10.000 lei”.
Mai aveți încredere să vă lăsați copiii să meargă la școală, știind că unitatea de învățământ ar putea să nu aibă autorizație de securitate la incendiu?
Citeşte şi: