Eliminarea, incepand cu ianuarie 2008, a platii alocatiei pentru elevii care au implinit 18 ani a adus nemultumiri in randul acestora. Prin urmare, legea a fost modificata din nou, iar tinerii care au depasit varsta de 18 ani si urmeaza cursurile invatamantului liceal sau profesional vor primi alocatia lunara de 32 de lei pana la terminarea acestora.
Potrivit reprezentantilor Ministerului Muncii, ‘dreptul la alocatia de stat inceteaza incepand cu luna in care nu mai sunt indeplinite conditiile de acordare’. Inspectoratele scolare vor centraliza informatiile privitoare la elevii care au implinit varsta de 18 ani si nu mai urmeaza cursurile invatamantului liceal sau profesional organizate in conditiile legii si le vor transmite lunar directiilor teritoriale (ex. scoli, licee), in vederea retragerii alocatiei scolare.
De asemenea, conform Ordonantei de Urgenta nr. 16, din 27 februarie 2008, pentru modificarea si completarea Legii nr. 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii, publicata in Monitorul Oficial nr. 158 din 29 februarie 2008: ‘Nu vor mai primi acesti bani nici tinerii care au ramas repetenti, cu exceptia celor care repeta clasa din motive de sanatate, dovedite cu certificat medical’.
Mai mult, elevilor care au implinit 18 ani li se va suspenda alocatia scolara pe tot parcursul vacantei de vara, urmand ca acestia sa o primeasca retroactiv, atunci cand se vor inscrie in noul an scolar. Spre exemplu, tinerii care au devenit majori inca din clasa a XI-a, la liceu, vor primi alocatia de pe timpul verii atunci cand vor relua cursurile si vor fi inscrisi in clasa a XII-a.
Ce procedura trebuie sa urmeze tinerii
Pentru a primi in continuare alocatia de stat, tinerii inscrisi in anul scolar 2007-2008 trebuie sa duca la scoala o cerere, insotita de copia actului de identitate. Unitatea de invatamant va trimite inspectoratului scolar judetean, respectiv al municipiului Bucuresti, cererile depuse, insotite de un tabel centralizator, care va cuprinde numele tanarului, codul numeric personal, adresa de domiciliu si contul bancar in care urmeaza sa se faca plata (dupa caz) pana la data de 1 a fiecarei luni.