Singurii pentru care vacanța mai durează puțin sunt elevii din clasele terminale (a VIII-a, a XII-a, a XIII-a), ei vor reîncepe școala luni, 10 mai, în format fizic, în efectiv complet, cu excepția celor care se află în localități carantinate.
Sorin Cîmpeanu, ministrul educației, a explicat că, la întoarcerea la școală, „nu se cere testare epidemiologică”, dar trebuie respectate măsurile de protecție.
Scenariile după care se revine la școală
Revenirea la cursuri se va face după două scenarii:
- În scenariul 1, unde rata de infectare mai mică de 1 la mie, toți elevii vor putea merge la ore cu prezență fizică. Pe lista transmisă de Ministerul Educației sunt peste 1.900 de localități în scenariul verde.
- În scenariul 2, în care se încadrează 1.200 de localități, care au rata de infectare între 1 și 3 la mie, vor merge la școală cu prezență fizică toți copiii din grădinițe, toți elevii din învățământul primar și elevii din clasele terminale, plus elevii din 185 de școli speciale.
Practic, în scenariul 2, nu vor putea merge la școală, urmând să facă cursurile online, elevii claselor a V-a, a VI-a, a VII-a și elevii claselor a IX-a, a X-a și a XI-a.
Fie că vorbim de scenariul 1 sau de scenariul 2, elevii claselor terminale se vor întoarce în școală cu prezență fizică, în efectiv complet, din 10 mai.
Lista oficială cu rata de infectare în fiecare localitate din țară poate fi consultată AICI.
Un alt instrument pe care-l pot folosi părinții pentru a vedea în ce scenariu încep școala copiii lor este harta localităților, creată de echipa proiectului Romanian Economic Impact Monitor. Cercetătorii au adăugat pentru părinții, elevii și profesorii din România o funcție „Școală” care poate fi selectată din partea dreaptă și care indică scenariul școlii/ școlilor din acea localitate.
Profesorii, cu mască sau cu vizieră
Potrivit ordinului comun al miniștrilor educației și sănătății, publicat în Monitorul Oficial săptămâna trecută, profesorii „au obligația să poarte mască” permanent, excepție făcând predarea care „impune un contact vizual complet”, caz în care se va folosi viziera și se va evita apropierea de elevi la mai puțin de doi metri.
De asemenea, conform ordinului valabil din 8 februarie, masca trebuie purtată în permanenţă de personalul şcolii şi de elevi, iar distanţa trebuie să fie de un metru între copii, în bănci.
Masca de protecţie nu este obligatorie în cazul preşcolarilor.
Cum trebuie pregătite școlile
Potrivit ordinului comun al Ministerului Educației și al Ministerului Sănătății, din 4 februarie, scolile au mai multe obligații:
- organizarea și întreținerea spaţiilor astfel încât să se asigure distanțarea de 1 metru. În situația în care acest lucru nu se poate realiza, se va asigura distanțarea maxim posibilă, inclusiv prin amplasarea optimă a mobilierului școlar;
- stabilirea circuitelor funcţionale;
- organizarea spaţiilor de recreere;
- asigurarea materialelor de curăţenie, igienă şi dezinfecţie;
- asigurarea permanentă a unui stoc de rezervă de materiale de protecţie pentru elevi/studenți şi personal.
Când se suspendă cursurile în format fizic
- La apariția unui caz confirmat de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o grupă de învățământ preșcolar sau clasă de învățământ primar, se suspendă cursurile grupei sau clasei respective pentru o perioadă de 14 zile. În situaţia în care în aceeaşi sală cursurile sunt organizate în schimburi, se vor suspenda doar cursurile pentru clasa în care a fost confirmat cazul de îmbolnăvire, urmând ca elevii din schimbul următor să îşi desfăşoare cursurile, după o dezinfectare prealabilă a sălii de clasă.
- La apariţia a două cazuri confirmate de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o clasă de învățământ gimnazial, liceal, profesional și postliceal. În această situație se suspendă cursurile clasei respective pentru o perioadă de 14 zile.
- În situaţia în care în aceeaşi sală cursurile sunt organizate în schimburi, se vor suspenda doar cursurile pentru clasa în care a fost confirmat cazul de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2, urmând ca elevii din schimbul următor să îşi desfăşoare cursurile, după o dezinfectare prealabilă a sălii de clasă.
- În situațiile de mai sus, procesul de învățământ continuă în sistem online.
Ce se întâmplă când se îmbolnăvesc profesorii
- La apariţia cazurilor de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 în rândul cadrelor didactice, didactice auxiliare sau nedidactice, acestea au obligaţia de a anunţa conducerea unităţii de învăţământ, care va informa DSP/DSPMB.
- DSP/DSPMB, în urma anchetei epidemiologice, va stabili care sunt contacții directi ai acestora și va decide împreună cu conducerea unității de învățământ dacă se impune carantinarea.
Foto: Dumitru Angelescu / Libertatea