testare nationala au fost repartizati la scoli la care nici nu s-au gandit vreodata. O noutate absoluta din acest an scolar este ca si absolventii claselor a IX-a din scolile de arte si meserii se pot transfera in clasa a X-a de liceu, cu conditia sa promoveze examenul ratat si sa sustina examene de diferente.
Elevii care sunt inscrisi la o unitate de invatamant aflata prea departe de casa, elevii de liceu care doresc sa isi schimbe specializarea precum si toti cei care din diferite motive vor sa se transfere intr-o alta scoala decat cea la care au invatat pana acum trebuie sa stie ca au acest drept, potrivit reglementarilor in vigoare. „Indiferent de situatie, elevii sau tutorii lor legali trebuie sa se adreseze direct unitatilor scolare la care doresc sa invete in continuare, iar aprobarile de transfer sunt date de Consiliul de Administratie al acestora. Pentru a obtine transferul, elevii trebuie sa indeplineasca anumite conditii generale. in cele mai multe cazuri, transferurile se fac pe parcursul vacantelor scolare. Cei ce doresc sa se transfere pastrand forma de invatamant – de zi, seral sau cu frecventa redusa (FR) -, precum si cei ce vor sa treaca de la invatamantul de zi la cel seral sau FR o pot face pe parcursul vacantei intersemestriale sau in timpul vacantei de vara. Aceleasi perioade sunt valabile si pentru cei ce vor sa treaca de la clase de seral la cele cu frecventa redusa. Elevii care vor sa se transfere de la seral sau FR la zi pot sa o faca numai pe parcursul vacantei de vara, iar elevii din clasa a IX-a se pot transfera numai dupa primul semestru de scoala”, ne-a explicat Daniela Nedelcu, inspectorul general scolar Bucuresti.
Transferul se poate face in mod exceptional si pe parcursul anului scolar in urmatoarele situatii: la schimbarea domiciliului parintilor intr-o alta localitate; pentru elevii cu probleme de natura medicala, la recomandarea de transfer eliberata de directia de sanatate publica de care apartin; la/de la invatamantul de arta sau sportiv; de la liceu la scoala de arte si meserii; de la clasele cu predare intensiva sau bilingva la celelalte profiluri. in toate situatiile transferul se poate face numai respectand limita maxima de 30 de elevi la clasa.
„Dupa primul semestru al clasei a IX-a, elevii se pot transfera numai la specializarile la care media ultimului intrat a fost mai mica sau egala cu media lor de admitere la liceu. in ceilalti ani de studiu, elevii se pot transfera daca media lor din ultimul an este cel putin egala cu media ultimului promovat din clasa in care doresc sa se inscrie. Exceptia de la aceasta regula o constituie gemenii, care se pot transfera si in clasa fratelui cu media mai mare, la cerere”, mai precizeaza Daniela Nedelcu.
Daca elevii doresc sa se transfere la o alta specializare sau un alt profil decat cel pe care l-au urmat, ei trebuie sa sustina examene de diferente, organizate de regula in timpul vacantelor scolare. Datele in care se desfasoara examenele sunt stabilite de directorul fiecarei unitati scolare.

 
 

Urmărește-ne pe Google News