Cuprins:
Scrisoarea deschisă inițiată de asociația Societatea Academică din România (SAR) și semnată de mai multe organizații de elevi și studenți vine după ce o elevă de 14 ani, din Cluj, s-a înecat cu un jeleu și a murit câteva zile mai târziu la Spitalul Clinic de Copii din Cluj-Napoca, unde era internată în stare gravă.
Fata s-a înecat pe 26 aprilie cu un jeleu în timpul pauzei, iar primii care au încercat să îi acorde primul ajutor au fost medicul de familie din cabinetul satului și asistenta medicală din cadrul școlii.
„Nu putem să lăsăm un astfel de subiect uitat. E important să acționăm acum, pentru a salva viețile copiilor noștri. Azi, lansăm această scrisoare deschisă, în memoriam Teodora, eleva care a murit înecată cu un jeleu. Mâine, sperăm la o Românie în care siguranța și viața elevilor, a studenților și a profesorilor să fie pusă pe primul loc”, a declarat Anda-Dilara-Nicole-Mețac, coordonator de programe la Societatea Academică din România, potrivit unui comunicat de presă remis Libertatea.
Aceștia cer și să nu mai existe o condiționare numerică a elevilor dintr-o unitate de învățământ pentru înființarea unui cabinet medical. În forma actuală a legii, un cabinet este înființat dacă există mai mult de 300 de elevi.
Românii nu știu să acorde primul ajutor
Conform datelor proiectului „România în siguranță”, țara noastră este pe ultimul loc în Europa în ceea ce privește numărul de persoane care cunosc manevre de prim ajutor, iar în același timp, 70.000 de români mor anual din această cauză.
De asemenea, potrivit Institutului Național de Statistică, în 2021, erau în total 2.031 de cabinete medicale școlare. Dintre acestea, 2.009 se aflau în mediul urban, iar 22 în mediul rural.
„Într-o societate care acordă o mare importanță sănătății și siguranței, este esențial să se asigure că toți membrii comunității au acces la îngrijire medicală adecvată și educație în domeniul sănătății, indiferent de mediul de proveniență. Pentru o viitoare generație sănătoasă, este necesar să apropiem educația medicală de viața elevilor”, se arată în scrisoarea deschisă.
Ce măsuri concrete cer organizațiile de elevi și studenți
Pentru a asigura o abordare eficientă în privința sănătății elevilor, este esențial să se adopte următoarele măsuri până începe noul an școlar:
- Introducerea cursurilor de prim ajutor adaptate vârstei în programa școlară de către Ministerul Educației;
- Asigurarea dotării eficiente a cabinetelor medicale școlare de către Ministerul Educației;
- Asigurarea de către Ministerul Educației a infrastructurii necesare cabinetelor medicale școlare printr-o alocare de fonduri suficiente pentru construcția, modernizarea și întreținerea cabinetelor medicale școlare;
- Parteneriate cu clinici și spitale locale, facilitarea transportului către unitățile medicale, prioritizarea apelurilor care provin de la școlile și liceele locale și organizarea de campanii de sănătate în cadrul școlilor;
- Dezvoltarea și implementarea unor programe de formare continuă pentru personalul medical școlar de către Ministerul Educației;
- Stabilirea unor canale de comunicare eficiente între școli, părinți și comunitate pentru a promova colaborarea în ceea ce privește sănătatea elevilor și a asigura sprijinul comunității pentru programele de sănătate școlară.
Semnatarii scrisorii sunt Federația Coaliția pentru Educație, Asociația Elevilor din Constanța, Asociația Vâlceană a Elevilor, Asociația Elevilor din Maramureș, Asociația Elevilor din Timiș, Asociația Elevilor din București și Ilfov, Asociația Elevilor din Bacău, Uniunea Studenților din România, Asociația Studenților Romi din București „Terni Godi”, Societatea Studenților în Medicină București, Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro