Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a abilitat, joi seară, Ministerul Sănătăţii să elaboreze metodologia de administrare a testelor de salivă pentru depistarea COVID-19 în unităţile de învăţământ, iar Ministerul Sănătății a anunțat vineri că a finalizat procedura de lucru privind realizarea testării rapide antigen din salivă.

Care este procedura anunțată de Ministerul Sănătății

  • Testarea elevilor cu teste antigenice rapide din salivă se va realiza în prima și în a 4-a zi lucrătoare a săptămânii. La nivelul fiecărei unități de învățământ se va organiza procesul de testare.
  • Testarea se va efectua în sala de clasă/grupă, de către cadrul medical/persoanele desemnate din cadrul unității de învățământ, la începutul orelor de program. Testarea propriu-zisă este simplă și ușor de executat, fără a necesita cunoștințe medicale de specialitate

Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a anunțat, joi seară, că testarea elevilor se va face de către cadrele didactice, iar acest lucru se regăsește și în procedura de Ministerul Sănătății.

„Personalul unităților învățământ va fi instruit privind colectarea testelor utilizate, acestea fiind considerate deșeuri medicale cu potențial infecțios. Testele se vor arunca în coșuri de gunoi prevăzute cu capac și pedală prevăzute cu sac de gunoi, și vor fi colectate și eliminate pe un circuit separat, conform prevederilor OMS 1226/2012 pentru aprobarea Normelor tehnice privind gestionarea deşeurilor rezultate din activităţi medicale şi a Metodologiei de culegere a datelor pentru baza naţională de date privind deşeurile rezultate din activităţi medicale”, se arată în comunicatul transmis de Ministerul Sănătății.

Care este procedura în cazul testelor pozitive

1. Cadrul medical/persoanele responsabile desemnate vor anunța imediat părinții/reprezentantul legal al elevului.

2. Elevul va fi izolat în cabinetul medical sau în spațiul special desemnat și organizat, unde va fi monitorizat monitorizat de către un cadrul medical sau persoanele special desemnate.

3. Cadrul medical sau, după caz, persoanele responsabile desemnate din cadrul unității învățământ vor solicita la direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București efectuarea testării prin metoda RT-PCR elevului.

Unitățile de învățământ din sistemul public și privat vor raporta direcțiilor de sănătate publică județene si a municipiului București cazurile cu rezultat pozitiv la testul antigenic rapid din salivă, în vederea testării prin metoda RT-PCR. 

Sindicatele din Educație se opun administrării testelor de salivă de către profesori

Testele de salivă nu pot fi administrate de salariații din învățământ din cauza riscului de contaminare la care aceștia sunt expuși, se arată într-o adresa trimisă de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, către Ministerul Sănătății, postată pe pagina de Facebook a FSLI.

Primele teste de salivă ar urma să ajungă în școli săptămâna viitoare, după ce Ministerul Educației a încheiat acordurile cadru pentru achiziționarea acestora prin negociere directă.

Urmărește-ne pe Google News