Cu o luna inainte de inceperea anului scolar, elevii au parte deja de primele motive de bucurie. Ministerul Sanatatii a aprobat un ordin prin care numarul de ore din invatamantul preuniversitar va fi redus drastic, in scopul cresterii randamentului elevilor. Libertatea va prezinta azi principalele schimbari care vor interveni in programul elevilor.
– Timpul petrecut la scoala. Potrivit ordinului, din anul scolar 2008 – 2009, elevii din clasele I-IV vor avea, zilnic, un orar de cel mult patru ore in clasa. De asemenea, cei din clasele V-VIII vor studia patru-cinci ore pe zi, in timp ce liceenii vor avea maximum cinci-sase ore zilnic.
– Orar. Elevii nu vor mai putea avea doua ore consecutive la aceeasi materie, iar ora de educatie fizica nu va mai fi ultima. Scolarii din primele doua clase nu vor mai face scriere – caligra-fie la prima ora. Orele de desen vor trebui programate astfel incat elevii sa beneficieze de lumina naturala si nu de cea artificiala.
– Lucrari si teze. Scolarii nu vor da mai mult de doua teze pe saptamana, precum si lucrari de control luni si vineri. De asemenea, profesorii nu-i mai pot obliga, de acum inainte, sa sustina lucrari de control doua zile consecutive.
„E mult mai bine asa”
Nicoleta Popescu, 40 de ani, factor postal: ‘E o veste buna. Sunt intru totul de acord, am un baiat de 13 ani care si asa mi se pare stresat. Nu cred ca e normal sa ii puna sa invete mai multa materie decat au puterea sa o faca. Ar trebui sa aprofundeze doar ce le place.
Luminita Popescu, 60 de ani, pensio-nara: ‘Intr-un fel ar fi mai bine daca cei mici ar avea mai putine ore zilnic sau daca nu ar mai avea si cate patru teze pe saptamana. Nu stiu ce scoala vor mai face insa ei daca se va aplica aceasta lege.
Vasile Diaconu, 37 de ani, functionar public: ‘E mult mai bine asa. Ore mai putine, iar materiile eventual mai condensate. Cred ca acest sistem era bine sa fie aplicat mai de mult, iar elevii trebuie sa invete mai mult doar la acele materii catre care au inclinatie. De ce sa fie obligata fata mea sa stie fizica atat timp cat nu ii place?.
Copiii nu mai pot cumpara hamburgeri, chips-uri sau dulciuri din chioscurile scolilor
Copiii nu vor mai putea cumpara din chioscurile din scoli tot ce le trece lor prin cap, ci doar alimentele pe care oficialii Ministerului Sanatatii le considera sanatoase. O asemenea lista nu va rezolva insa mare lucru, pentru ca micutii isi vor cumpara din alta parte produsele pe care nu le gasesc la chioscurile din curtea scolii.
Lista alimentelor care nu pot fi vandute