Exista inca semne de intrebare din cauza variantelor contradictorii
AFP aminteste ca Marie-Jeanne Ion a dezvaluit duminica trecuta ca a fost tinuta ostatica in acelasi loc cu Florence Aubenas. Dar la sosirea sa la Paris jurnalista franceza a dezmintit afirmatiile lui Marie-Jeanne Ion.
Fostul ministru francez de externe Michel Barnier a confirmat insa ca ostaticii romani, eliberati la sfarsitul lunii mai, dupa 55 de zile de detentie in Irak, au fost tinuti captivi „in acelasi loc” cu Florence Aubenas.
Marti, premierul francez, Dominique de Villepin, a adus un omagiu Romaniei si „autoritatilor sale” in legatura cu eliberarea lui Florence Aubenas. Atat presedintele Traian Basescu, cat si oficialii francezi au explicat contradictia dintre declaratiile lui Florence Aubenas si ale jurnalistilor romani prin faptul ca in locatia in care au fost tinuti cei patru s-ar mai afla si alti ostatici.
„Mai sunt inca persoane acolo”, in „incaperea” unde jurnalista si ghidul sau au fost detinuti, a declarat ministrul francez al afacerilor externe, Philippe Douste-Blazy, pentru postul de radio „Europe 1”.
„Ai nostri, de bucurie si pentru ca aveau nevoie sa se descarce de ceea ce tineau in ei, au vorbit, desi era bine sa nu vorbeasca”, a spus presedintele Basescu.
Conform unor surse de la Bucuresti, serviciile secrete romane au reusit sa dea de urmele rapitorilor cu ajutorul unor fosti agenti ai serviciilor secrete, activi in Orientul Mijlociu in timpul lui Ceausescu.
Zeci de straini sunt in continuare dati disparuti
Va prezentam lista cetatenilor straini care mai sunt ostatici sau sunt dati disparuti in Irak:
AMERICA
* Jeffrey Ake (foto), rapit la 11 aprilie de la un santier din nordul Bagdadului.
* Sadek Mohammad Sadek, cu dubla cetatenie, americana si libaneza, care lucra pentru Ministerul irakian al Transporturilor, rapit la inceputul lunii noiembrie 2004, de la domiciliul sau din Bagdad.
* Roy Hallum, rapit la 1 noiembrie 2004, de la sediul companiei sale de la Bagdad. Canalul de televiziune Al-Jazeera a difuzat la 25 ianuarie o caseta video care il infatisa pe ostatic.
* Trei americani sunt in continuare dati disparuti, intre care soldatul Keith Maupin, care nu a mai fost gasit de la un atac asupra convoiului sau, la 9 aprilie 2004. La sfarsitul lunii iunie 2004 o grupare anuntase, intr-un comunicat, „executarea” sa si furnizase imagini care nu au fost considerate de Washington drept „concludente”.
* Doi angajati ai societatii americane Halliburton, Timothy Bell si William Bradley, sunt dati disparuti de la acelasi atac.
BRAZILIA
Inginerul Jose Vasconcelos a fost rapit la 19 ianuarie, intr-o ambuscada organizata la Baiji, in nordul tarii. Rapirea sa a fost revendicata de o grupare autointitulata „Brigazile mujahedinilor”.
v
CANADA
Un canadian de origine irakiana, Rifaat Mohammad Rifaat, a fost rapit la inceputul lunii aprilie 2004. Despre el nu mai exista informatii de la acea data.
EGIPT
* La 19 martie 2005, Miscarea Nationala pentru Eliberarea Mesopotamiei a revendicat rapirea a doi ingineri, Nabil Taufik Souleiman si Metualli Mohammad Salem.
* Un alt egiptean, Abdel Khalek Ahmed, a fost rapit la 13 ianuarie 2005 la Kirkuk, in nordul tarii, potrivit politiei irakiene.
IORDANIA
v
Cel putin noua cetateni iordanieni sunt detinuti in Irak. sase dintre ei au fost rapiti de Brigazile jihadiste Al-Bara Ibn Malek, potrivit unei casete video difuzate la 6 mai de postul de televiziune Al-Jazeera.
* Omul de afaceri Samir Rajab al-Suqi a fost rapit la 24 aprilie in centrul Bagdadului. Potrivit autoritatilor de la Amman, rapitorii cer rascumparare.
* Abdel Kader Hikmat al-Azhari a fost rapit la 2 noiembrie 2004 la Bagdad, potrivit familiei sale.
* Un sofer, Mahmud Ismail Zeidan, a fost rapit la mijlocul lunii octombrie, in 2004, in apropiere de Fallujah, la vest de Bagdad, sustine un cotidian iordanian.
LIBAN
* Rapirea lui Gebrayel Adib Azar a fost revendicata la 18 ianuarie de catre Brigazile Jihadului Islamic. A doua zi, angajatorul sau cedeaza cererilor rapitorilor si pune capat activitatilor desfasurate in Irak.
* Badri Abu Hamza a fost rapit la mijlocul lunii noiembrie 2004.
in total, circa 30 de libanezi, care lucrau pentru companii private, au fost rapiti in Irak, apoi eliberati, majoritatea in schimbul unor sume de bani.
FILIPINE
Un contabil, Roberto Tarongoy, a fost rapit la 1 noiembrie 2004 de la sediul companiei sale din Bagdad, impreuna cu americanul Roy Hallum. Potrivit autoritatilor de la Manila, ostaticul era in viata la 28 martie 2005. Vara trecuta, guvernul de la Manila a cedat la amenintarea unor rapitori, care afirmau ca il vor ucide pe un conational, si a retras contingentul din Irak.
SOMALIA
* Un sofer de camion a fost rapit la 30 octombrie 2004 la sud de Kirkuk.
* Gruparea islamistului iordanian Abu Mussab al-Zarqawi, liderul al-Qaida din Irak, anuntase, la sfarsitul lunii iulie 2004, rapirea unui alt sofer, Ali Ahmad Mussa, despre care nu se mai stie nimic.
SUEDIA
La 17 septembrie 2004 autoritatile suedeze au anuntat ca doi cetateni suedezi de origine irakiana nu mai pot fi contactati si s-ar putea sa fi fost rapiti in Irak.
SIRIA
Un sofer de camion, Hassan Awaad Mohammed, a fost rapit la 14 august 2004 in apropiere de Kirkuk.
TURCIA
Zeci de cetateni turci, in special soferi de camion, au fost rapiti. Majoritatea dintre ei au fost eliberati dupa ce patronii lor si-au luat angajamentul ca isi inceteaza activitatile in Irak.
Oamenii de afaceri sunt si ei tinta rapirilor. Unul dintre acestia, Ali Musluoglu, a fost rapit la 19 mai impreuna cu doi dintre asistentii sai. Rapitorii au amenintat ca ii vor ucide daca Ankara nu inceteaza cooperarea cu Statele Unite in Irak.