„Este vorba doar de exerciții. Din motive de securitate, nu le putem dezvălui scopul”, a declarat serviciul de presă al USSOCOM, pentru agenția RIA Novosti.

Exercițiile personalului militar american în statele Carolina de Nord și de Sud, efectuate folosind elicoptere Mi-17 de fabricație rusească, „i-au speriat pe americani”, a mai scris presa rusă de stat.

Anterior, portalul american specializat The Aviationist a scris despre apariția mai multor elicoptere rusești fără însemne pe cerul Statelor Unite, în august și în această lună.

Zvonuri despre „teroriști”

Aparatele sunt utilizate de „Biroul Secret de Tehnologie Aeronautică, pe scurt ATO, al armatei SUA, după mai multe observații în Carolina de Nord”.

În august 2024, un Mi-171E1 a fost văzut aterizând în Carolina de Nord descărcând militari cu ranițe, care apoi au dispărut în pădure. Trupele au plecat cu același elicopter, în dimineața următoare.

Au urmat zvonuri despre „teroriști”, pe rețelele de socializare.

Un alt Mi-17 a fost văzut la o benzinărie din Carolina de Sud.

Operează în secret 30 de elicoptere de luptă rusești

Presa rusă menționează „un contract între SUA și Federația Rusă, în 2011, care prevedea utilizarea elicopterelor rusești în Afganistan”.

Mi-17 este un elicopter de transport mediu, care este folosit și ca aeronavă de luptă înarmată în unele versiuni.

Mi-17 sunt folosite în întreaga lume, mai ales în țările emergente cu bugete mici și în țările care au avut relații bune cu sovieticii. Este încă în producție în două fabrici din Rusia, la Kazan și la Ulan-Ude.

În septembrie 2021, The War Zone a dezvăluit că „un element secret al armatei SUA, cunoscut sub numele de Aviation Technology Office (ATO), care are sediul la Felker Army Airfield, parte din Fort Eustis, în Virginia, rămâne cel mai probabil operator al acestor elicoptere”.

De asemenea, a remarcat că „CIA este cunoscută pentru operarea multor aeronave produse în străinătate”.

Se crede că ATO operează mai multe elicoptere Mi-17. Au fost observate 5 Mi-17 diferite, dar numărul real ar putea fi în jur de 30 de aparate.

„Misiuni secrete, pentru a nu atrage atenția asupra zborului”

Acestea au fost probabil modernizate pentru operațiunile din SUA. De exemplu, elicopterul Mi-171E nemarcat observat este văzut cu un echipament neobișnuit, inclusiv un radar necunoscut, o turelă electro-optică/ infraroșie, care ar putea fi un senzor SAFIRE 380X, și diverse antene pe coadă.

The Aviationist sugerează că „armata americană și CIA folosesc Mi-17 și alte tipuri de avioane străine pentru operațiuni secrete, pentru a nu atrage atenția asupra zborului cu elicoptere construite în SUA. Sunt folosite pentru misiuni secrete când forțele americane trebuie să mențină un profil scăzut”.

Împreună cu Mi-8, Mi-17 este cel mai produs elicopter din lume, cu peste 17.000 de exemplare construite din 1961 încoace.

Aproximativ 12.000 de elicoptere din familia Mi-17 au fost construite și exportate în zeci de țări din întreaga lume. Ar fi fost destul de ușor pentru Statele Unite să le cumpere.

SUA au donat elicoptere Mi-17 în Afganistan și în Ucraina

Pe lângă Mi-17 operate de armata americană, SUA a fost una dintre primele țări care au donat elicoptere Ucrainei. Potrivit Oryx, SUA au donat Ucrainei 20 de Mi-17V5 și un Mi-8MT, în primele zile ale războiului.

Înainte de prăbușirea guvernului afgan în mâinile talibanilor în 2021, SUA furnizau Afganistanului diverse armamente, inclusiv elicoptere Mi-17. 

Alte elicoptere Mi-17 destinate Afganistanului au fost mutate în baza aeriană Davis-Monthan. Statele Unite au donat rapid unele dintre aceste elicoptere sovietice Ucrainei, trimițându-le prin Slovacia.

Urmărește-ne pe Google News