Potrivit documentelor din Paradise Papers, administratorii Ducatului de Lancaster, cel care furnizează fondurile private ale Reginei, a investit 10 milioane de lire sterline în Insulele Cayman și Bermuda. Acești bani sunt cesionați în conturi care sunt protejate de impozitul britanic.

Documentele dezvăluie că Ducatul a investit într-o companie imobiliară cotroversată, BrightHouse, care a fost obligată să plătească clienților săi 14,8 milioane de lire sterline săptămâna trecută, după ce Autoritatea de Conduită Financiară a declarat că nu a acționat ca „responsabil “.

Ducatarul a transmis că participațiile sale la BrightHouse se ridică acum la puțin peste 3.000 de lire sterline și că ei nu au controlat modul în care fondul a decis să investească banii.

Nu există nicio sugestie că ducatul a făcut ceva ilegal sau că regina a știut cum se folosesc banii ei.

De altfel, suma de 10 milioane de lire sterline reprezină o mică parte din averea ei personală, estimată la 500 de milioane de lire sterline.

Însă mulți dintre britanici consideră că cei care administrează Ducatul de Lancaster se fac vinovați de pătarea imaginii monarhiei. „Monarhia este una dintre cele mai de încredere, iubite și respectate instituții din Marea Britanie și este imaginea integrității Britaniei în lume, iar aceasta a fost spulberată cu astfel de activități scandaloase. Este atât de evident că, dacă aveți grijă de banii monarhiei, trebuie să fiți mai curat decât curatul și nu trebuie să vă apropiați de lumea murdară a evaziunii fiscale”, a declarat deputatul labourist Margaret Hodge.

Există și voci care au criticat Casa Regală după apariția numelui reginei Elisabeta a II-a în Paradise Papers. ”Regina este responsabilă pentru investițiile ei, ar fi trebuit să-i instruiască pe consilierii săi să se asigure că banii ei au fost investiți etic și că nu a fost implicată în nicio evaziune fiscală. Averea și investițiile personale ale reginei înseamnă că ea are un interes direct în deciziile guvernului privind taxele. Cu toate acestea, nu putem ști dacă nu s-a folosit de influența excesivă a Casei Regale pentru a proteja aceste investiții. Trebuie să știm de unde provin banii reginei și taxele pe care le plătește”, a transmis un grup anti-monarhie britanic.


Citește și: Paradise Papers: paradisurile fiscale ale magnaților. Ce investiții are Regina Elisabeta a II-a în Insulele Cayman


La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News