Satul Peremoha a fost ocupat de trupele ruse pe 28 februarie. Familia Rîabokon din Brovarî tocmai se refugiase în localitate pentru a scăpa de bombardamente. Orașul Brovarî fusese atacat încă din primele ore ale invaziei ruse.
„Ne era frică pentru copii”, își amintește, cu lacrimi în ochi, Ina, mama lui Elisei.
„La un moment dat, după ce satul fusese ocupat, militarii ruși au fost de acord să permită evacuarea femeilor, a celor mici printr-un așa-numit coridor verde”, își amintește femeia.
Ce a urmat e teribil. Pe 11 martie, cinci mașini părăseau satul prin culoarul convenit. „La plecare, soldații ruși chiar ne-au făcut cu mâna, de parcă ne-ar fi urat o călătorie fericită. Apoi au tras”, rememorează Ina clipele cumplite.
Șapte morți, în urma atacului asupra mașinilor aflate pe un așa-zis „culoar verde”
Elisei se afla în prima mașină. Mama și fiul ei cel mic se aflau în următoarea. La ieșirea din localitate, rușii au deschis focul. Elisei a murit instantaneu. Tragedia a avut loc chiar sub ochii Inei. Nu a mai avut glas să țipe și lacrimi să plângă. A trăit un adevărat șoc.
„Rușii nici măcar nu ne-au permis să-i luăm trupul”, spune mama despre evacuarea scăldată în sânge.
Direcția de Informații a Ministerului Apărării a declarat ulterior că ruta nu fusese convenită drept „culoar verde”. Convoiul, în care se aflau doar femei și copii, a fost bombardat. Șapte persoane au murit, inclusiv un copil, Elisei.
Trupul lui Elisei a fost recuperat abia după retragerea trupelor Moscovei. A fost îngropat lângă casă, sub un copac. În sat nu era preot în acel moment. Micuțul a fost înmormântat creștinește abia pe 13 aprilie, la o lună și două zile de la momentul în care a fost împușcat. 50 de oameni au venit la biserică cu flori proaspete. Între cei prezenți, Anna Nebojuk, diriginta lui Elisei.
„Am mai pierdut un înger”
„A fost un elev excelent, inteligent și calm. Am mai pierdut un înger”, a spus dascălul.
Mama băiatului, spune că va merge la instanțele europene pentru a-i pedepsi pe cei responsabili de moartea copilului ei.
„Asta a fost o crimă de război. Fapta este doar una dintre cele pe care poliția din regiunea Kiev le documentează. În acest caz, mașinile care nu au comis acte ilegale au fost atacate cu arme automate”, a spus șeful interimar al poliției districtului Brovarî, Kirilo Samoilenko.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina
Foto principal: Suspilne.media