Un pas important in ancheta care vizeaza controversata disparitie a avocatei Elodia Ghinescu s-a facut, zilele trecute, la Institutul National de Criminalistica din Bucuresti. Specialistii sustin ca au demonstrat stiintific faptul ca, in casa politistului Cristian Cioaca, acuzat ca si-a ucis sotia, a avut loc o agresiune.
Pana de curand, unele dintre cele mai clare indicii care duceau la ipoteza ca Elodia este moarta au fost petele de sange gasite de anchetatori in apartamentul femeii, din Brasov.
De cateva zile incoace, aceleasi urme au capatat o importanta si mai mare. ‘Citite’ de specialisti, ele au conturat scenele petrecute in casa sotilor Cioaca-Ghinescu, inainte de disparitia femeii.
Concret, criminalistii au analizat dinamica urmelor de sange despre care, pana acum, se stia doar ca apartin Elodiei. Au vrut sa stie, in functie de forma petelor si de locul unde au fost descoperite, cum ar fi putut sa fie produse.
S-au facut o multime de teste, ale caror rezultate au dus la concluzia ca in casa cu pricina a avut loc o agresiune, a carei victima a fost avocata. S-a conturat si un film al faptelor: criminalistii presupun ca violentele s-au produs in dormitor si ca victima ar fi fost dusa apoi in baie, unde s-au gasit mai multe pete de sange. Una dintre acestea se afla undeva pe perete, la 1,80 m inaltime. Altele sunt dupa vasul de WC. Urmele sunt multe, dar mici. Oamenii legii presupun ca acestea au ramas dupa ce suspectul a facut curat.
Expertiza l-a salvat pe O.J. Simpson
Un caz foarte mediatizat, in care analiza dinamicii petelor de sange a dus la un verdict neasteptat, este cel al actorului american O.J. Simpson. Barbatul a fost achitat pentru uciderea, in iunie 1994, a fostei sale sotii si a prietenului acesteia. Expertii actorului au reusit sa demonstreze ca nu el a fost autorul, pornind de la modul in care sunt dispuse petele de sange. Cazul, de multe ori denumit ‘procesul secolului’, a fost urmarit la televizor de jumatate din populatia Statelor Unite. Dinamica petelor de sange e studiata de catre investigatori, de la inceputul anului 1890. Primul studiu stiintific pe aceasta tema a aparut in Polonia si apartine Institutului de Medicina Legala din aceasta tara.