Autobiografia, intitulată simplu „Elon Musk”, prezintă noi informaţii despre miliardar şi modul în care frica sa faţă de extinderea războiului l-a determinat să respingă cererile ucrainenilor de a le permite folosirea reţelei Starlink, construită de SpaceX, pentru a-i ataca pe ruşi.
Potrivit scriitorului, drone subacvatice ucrainene încărcate cu explozivi s-au apropiat de flota rusă, dar apoi „au pierdut conectivitatea şi au eşuat pe ţărm” fără să producă pagube, în urma ordinului dat de Musk.
Decizia lui Musk, care i-a făcut atunci pe oficialii ucraineni să se roage de el să repornească sateliţii, a fost motivată de o puternică teamă că Rusia va vedea atacul asupra Crimeei drept un „mini Pearl Harbour” și va răspunde cu arme nucleare. Teama sa a fost rezultată după ce miliardarul a vorbit cu înalţi oficiali ruşi, notează Isaacson.
„Ce caut eu în acest război?”
După lansarea invaziei, Rusia a distrus reţelele de internet şi telefonie mobilă ucrainene.
Prin reţeaua sa de sateliţi, Musk a ajutat Ucraina să menţină operaţionale internetul şi comunicaţiile, însă armata ucraineană a folosit aceste servicii şi pentru operaţiunile sale ofensive împotriva trupelor ruse, spre nemulţumirea lui Musk.
În carte, Musk este citat spunând că rețeaua sa nu a fost concepută pentru războaie.
„Ce caut eu în acest război?”, l-a întrebat Musk pe Isaacson.
„Starlink nu a fost creată pentru a fi implicată în războaie. Ea există pentru ca oamenii să poată să se uite pe Netflix, să glumească, să aibă internet pentru şcoală şi să facă lucruri bune paşnice, nu lovituri cu drone”, a deplâns el.
În octombrie 2022, Elon Musk a ameninţat că nu-și mai permite să ofere gratis Ucrainei Starlink.
Ulterior, miliardarul s-a răzgândit și a spus este dispus să suporte singur costurile, dar în cele din urmă SpaceX a ajuns la o înţelegere cu SUA şi cu guverne europene pentru ca acestea să plătească circa 100.000 de receptoare de satelit, la începutul anului 2023, potrivit lui Isaacson.
Cartea despre Elon Musk urmează să fie lansată de editura americană Simon & Schuster pe 12 septembrie. Walter Isaacson, autor, jurnalist și profesor american, este și autorul biografiilor lui Steve Jobs şi Albert Einstein.
fany • 10.09.2023, 16:15
Cam târziu s-a dezmeticit domnu' miliardar. El chiar a crezut că ăștia folosesc netul doar să se pună pe tiktok cu turiștii? A fost de la început o acțiune gândită să vină în sprijinul armatei ucrainiene. Le-a dat gratuit acces la satelit, să nu mai joace teatru.