Cuprins:
Revista germană Der Spiegel și-a susținut reportajele despre Elon Musk, după ce fondatorul Space X a acuzat revista că a alimentat amenințări violente la adresa lui și a candidatului la președinția SUA, Donald Trump.
Elon Musk acuză Der Spiegel că a încurajat asasinarea lui și a lui Donald Trump. „De ce sunt inamicul numărul 2?”
Musk a distribuit pe platforma de socializare X o fotografie a unui articol Der Spiegel care prezintă un montaj foto cu el și Trump cu legenda în limba engleză, „Inamicul numărul doi”.
„Cu piesele lor necruțătoare de succes, mass-media tradițională încurajează în mod activ asasinarea lui Donald Trump și a mea”, a scris Musk.
El și-a dublat criticile aduse articolului în timpul unui miting al primăriei din Pennsylvania, duminică, spunând mulțimii: „De ce sunt inamicul numărul doi? Uh, democrație? Adică sunt pro-democrație”.
Fondatorul Tesla și SpaceX a glumit, spunând că a fost nevoit să-și mărească măsurile de securitate pentru a evita tentativele la viața lui.
With their relentless hit pieces, legacy mainstream media are actively encouraging the assassination of @realDonaldTrump and now me https://t.co/rHPrF6HlYZ pic.twitter.com/fuPrWUqS3X
— Elon Musk (@elonmusk) October 20, 2024
Cum se apără publicația germană. „Pe asta se bazează articolul”
Der Spiegel și-a apărat articolul într-o lucrare ulterioară, spunând că materialul original prezintă călătoria lui Musk de la afaceri în politică și rolul său în sprijinirea dezinformarii.
„Raportul se bazează, de asemenea, pe numeroase declarații ale lui Musk însuși sau ale foștilor angajați și analizează măsura în care acestea pot fi privite ca atacuri la adresa democrației liberale”, a scris săptămânalul german.
Comparație cu Hitler și Hugenberg
Elon Musk, datorită ultimelor acțiuni, a fost comparat de Der Spiegel cu Alfred Hugenberg, un om de afaceri și politician german influent, o figură importantă în politica naționalistă din Germania în primele trei decenii ale secolului XX, care, la un moment dat, s-a alăturat cabinetului lui Hitler în 1933.
Der Spiegel a subliniat cum Hugenberg a cumpărat un imperiu media în anii 1920 și l-a folosit în campania electorală înainte de a fi numit de Hitler ca ministru al economiei Reich-ului.
„Hugenberg, Hitler? Supraestimează asta rolul istoric al lui Musk?” a scris Der Spiegel.
Revista a adăugat în articolul său că asemănarea cu Hitler și Hugenberg a fost menită să arate cum Musk ar putea deveni o influență periculoasă asupra democrației moderne.
„Istorie de antisemitism și antiamericanism”
Fostul ambasador al SUA în Germania Richard Grenell – a cărui mandat controversat l-a văzut relativ izolat din punct de vedere politic din cauza asocierii sale cu extrema dreaptă – a criticat și el articolul.
„Der Spiegel are o istorie de antisemitism și antiamericanism”, a postat Grenell pe X.
De-a lungul ultimelor luni, Musk și-a manifestat susținerea pe toate planurile pentru Trump, în ciuda faptului că a susținut cândva că X trebuie să rămână neutru din punct de vedere politic pentru a supraviețui.