Dar lansarea de către SpaceX a mii de sateliți pe orbită joasă amenință o „monopolizare de facto“ a spațiului, acuză Stephane Israel, șeful Arianespace, un competitor al companiei spațiale controlate de Musk, scrie LiveMint.com.

Arianespace a fost fondată în 1980 și a fost prima companie privată din lume care a oferit servicii de lansări spațiale. Până în luna mai a acestui an, a lansat pe orbită peste 850 de sateliți în 41 de ani.

În luna aprilie, proiectul Starlink a primit autorizația de furnizare a internetului prin sateliți lansați pe orbite mai joase decât propunerile anterioare, nemulțumind competitorii precum Amazon, scrie sursa citată.

SpaceX vrea să lanseze în total 2.800 de sateliți

SpaceX, care a cerut aprobare pentru lansarea a circa 2.800 de sateliți, plănuiește să ofere internet în zonele izolate sau slab conectate ale globului. Orbita joasă înseamnă o altitudine sub o mie de kilometri.

Lansarea rachetei Falcon 9, ce transporta sateliți Starlink în spațiu FOTO: HEPTA

Dar rivalele sale susțin că altitudinea joasă poate crește riscul coliziunilor spațiale și a interferențelor radio.

„Vrem ca spațiul să rămână accesibil pentru activitățile umane… dar refuzăm să avem un spațiu ca în Vestul Sălbatic. Este responsabilitatea noastră de a ne asigura că orbita joasă de deasupra Pământului este sustenabilă pe termen lung”, a declarat Stephane Israel la o conferință ONU derulată la Geneva, despre dezvoltarea sustenabilă a spațiului.

35% dintre sateliții operaționali aparțin unui singur om

Șeful Arianespace a notat că din mai bine de 9.000 de sateliți lansați pe orbită din 1957, SpaceX deja a lansat deja 1.677 sateliți pentru Starlink. „Ceea ce înseamnă că astăzi, din toți sateliții operaționali, 35% aparțin unui singur om – Elon Musk“, a spus Stephane Israel.

„Și dacă includem sateliții de mai bine de 50 de kilograme, acel procent trece de 50%“, mai spune el.

El a adăugat că în ultimii ani au existat o serie de coliziuni, iar cel puțin două au implicat sateliți Starlink și a avertizat că „foarte rapid, ne vom găsi într-un scenariu catastrofic care va face această orbită impracticabilă“.

 
 

Urmărește-ne pe Google News