Bonusul este legat de performanțele financiare și operaționale ale Tesla. Mai exact, cu cât aceasta produce mai multe mașini și are profituri cât mai mari, cu atât mai mare și bonusul lui Musk.

Astfel, dacă Tesla va ajunge la o capitalizare bursieră de 650 de miliarde de dolari, atunci Elon Musk ar putea câștiga 70 de miliarde de dolari. Bonusul de 55,8 miliarde de dolari este însă plafonat în acte.

Elon Musk ar deveni cel mai bogat pământean

Pe lângă acesta, pachetul de 20% din acțiunile deținute de către Elon Musk la Tesla ar valora alte 130 de miliarde de dolari la o capitalizare bursieră de 650 de miliarde pentru constructorul auto. Astfel, Musk l-ar depăși pe Jeff Bezos, fondatorul Amazon, pentru a ajunge cel mai bogat om din istorie.

Bezos a depășit recent 105 miliarde de dolari. În acest moment, averea lui Elon Musk este estimată la 21 de miliarde de dolari de către revista americană Forbes. Pe lângă acțiunile la Tesla, antreprenorul mai deține și compania spațială SpaceX și The Boring Company, o societate care vrea să construiască sisteme de transport ultrarapide Hyperloop în întreaga lume.

Sarcină herculeană

În acest moment, Tesla are o capitalizare bursieră de 60 de miliarde de dolari, cam cât are și concernul General Motors.

O capitalizare de 650 de miliarde de dolari ar fi cât valorează acum pe bursă Amazon (656 miliarde de dolari) și peste nivelul actual al Facebook (550 miliarde), însă este departe de cele 910 miliarde de dolari, cât este capitalizarea Apple, cea mai valoroasă companie din lume.

Investește în viitor

Numai că Tesla investește masiv în domenii de frontieră. Tesla operează împreună cu Panasonic cea mai mare fabrică de baterii auto din lume în statul american Nevada.

De asemenea, produce panouri solare și sisteme de baterii pentru locuințe. Mai mult, Tesla operează și o vastă rețea de stații de încărcare în SUA.

Recent, Tesla a prezentat și un camion electric și a demarat producția pentru Model 3, cel mai ieftin automobil Tesla, al cărui preț pornește de la 35.000 de dolari.

În fine, Tesla vrea să deschidă și o fabrică în China. Concomitent, societatea lucrează la Autopilot, un sistem autonom, și vrea să concureze astfel Uber.

Concurență mare

Pe de altă parte, Tesla întâmpină greutăți în a crește producția pentru Model 3, iar compania a raportat recent o pierdere de 619 milioane de dolari, cea mai mare din istoria sa.

Mai mult, Tesla are de înfruntat tot mai mulți competitori, după ce aproape toate grupurile auto au anunțat trecerea spre modele hibride și electrice.

 
 

Urmărește-ne pe Google News