Conform acestora, oficiali chinezi de la Beijing au analizat vânzarea operațiunilor americane ale Tiktok, unde compania are 170 de milioane de utilizatori, către Elon Musk.
Oficialii chineză preferă însă ca firma să rămână sub controlul ByteDance, mai scrie sursa citată.
Vânzare sau blocare!
Informațiile vin în contextul în care o lege bipartizană adoptată la Washington obligă ByteDance să vândă TikTok până pe 19 ianuarie, în caz contrar rețeaua va fi închisă în SUA.
Tiktok a atacat legea la Curtea Supremă a SUA, dar aceasta a indicat în data de 10 ianuarie că va menține legea în cauză, conform Reuters.
Viitorul președinte american Donald Trump a vrut să interzică Tiktok în 2009, dar în 2024 și-a schimbat părerea, iar acum încearcă să salveze compania.
Musk este cel mai apropiat aliat al său, miliardarul investind peste 250 de milioane de dolari în campania electorală pentru alegerea lui Trump.
Un purtător de cuvânt al Tiktok SUA că „nu poate comenta pe pure speculații”.
Imperiul lui Musk
Musk deține deja platforma X, fostul Twitter. De asemenea, deține xAI – o firmă de inteligență artificială evaluată la 50 de miliarde de dolari în noiembrie 2024, potrivit TechFoundingNews.com.
Concomitent, este cel mai mare acționar la producătorul de mașini electrice Tesla și la compania aerospațială SpaceX.
Potrivit revistei americane Forbes, Musk – cel mai bogat om din lume – are o avere de 430 de miliarde de dolari.
Alt miliardar, altă ofertă
Musk nu este singurul care ar putea prelua Tiktok.
Un alt pretendent este Frank McCourt, fostul proprietar al echipei de baseball Los Angeles Dodgers. Acesta a realizat un consorțiu numit Project Liberty, care a depus o ofertă pentru Tiktok, potrivit Forbes Australia.
În grup fac parte banca de investiții Guggenheim Securities, firma de avocatură Kirkland & Ellis și investitori precum omul de afaceri Kevin OLeary, cunoscut pentru prezența în emisiunea Shark Tank.
Consorțiul lui McCourt are promisiuni pentru 20 de miliarde de dolari din partea investitorilor.
Musk a preluat Twitter în 2022 pentru 44 de miliarde de dolari.
TikTok și multele sale controverse
Tiktok se află în centrul mai multor controverse. În America este considerată un pericol pentru siguranța națională, Congresul considerând că datele cetățenilor putând fi accesate de către Beijing. Anterior, în 2020, aplicația a fost interzisă și în India, tot din cauza suspiciunilor de spionaj.
În Europa are alt gen de probleme: compania a fost acuzată că a făcut propagandă pentru Călin Georgescu în alegerile prezidențiale din România.
Comisia Europeană a demarat o investigație oficială, suspectând compania că nu a respectat prevederile legislației care obligă marile platforme online să elimine dezinformarea și să asigure protejarea integrității alegerilor.
Conform DSA, dacă va fi găsită vinovată, compania riscă o amendă de până la 6% din cifra de afaceri globală.
Gigant chinez
TikTok, care este versiunea globală a aplicației chineze Douyin, a avut în 2023 venituri totale de 16 miliarde de dolari, conform Financial Times.
ByteDance, grupul chinez care deține aplicația, a consemnat însă venituri globale mult mai mari, în valoare de 120 de miliarde de dolari și un profit operațional de 40 de miliarde, potrivit The Economic Times.
Foto: Hepta
Reportajele și anchetele sunt mari consumatoare de timp și resurse. Din acest motiv, te invităm să susții munca jurnaliștilor printr-o donație. Aici găsești mai multe opțiuni prin care poți contribui la dezvoltarea altor materiale similare: libertatea.ro/sustine. Îți suntem recunoscători că ne citești și că ești alături de noi.