„Liberté. Liberté! Liberté? („Libertate. Libertate! Libertate?”)”, a reacționat Elon Musk pe contul său de X, unde a distribuit hashtagul #FreePavel.

Mai multe figuri controversate în SUA, printre care fostul candidat independent la Casa Albă, Robert F. Kennedy Jr, care tocmai s-a aliniat în spatele lui Donald Trump, s-au pronunțat împotriva arestării lui Durov. „Nevoia de a proteja libertatea de exprimare nu a fost niciodată mai urgentă”, a declarat RFK Jr.

Fondatorul Telegram, miliardarul Pavel Durov, a fost arestat sâmbătă seara, pe aeroportul Le Bourget, lângă Paris. Vizat de un mandat de arestare emis de anchetatorii francezi pentru diverse infracțiuni comise pe Telegram, el urmează să fie prezentat duminică în fața unui judecător.

Cetățean francez din 2021, Durov a decis să se ducă la Paris, alături de un bodyguard și asistenta sa, oficial pentru a lua cina, deși știa că ar putea fi arestat.

Mandatul de arestare în cazul său a fost emis de Ofmin, organism responsabil de combaterea infracțiunilor la adresa minorilor. Dosarul său conține acuzații de facilitare a traficului de droguri, hărțuirii cibernetice, terorismului și fraudelor, precum și a pedocriminalității, scrie The Huffington Post.

Conform France TV Info, autoritățile franceze îl acuză, de exemplu, că „găzduiește” pe Telegram „grupuri de pedofili” care schimbă conținut despre exploatarea sexuală a copiilor.

Justiția franceză îi reproșează lui Pavel Durov că nu a acționat pentru prevenirea utilizării Telegram în scopuri infracționale, în special prin lipsa moderației conținutului și a colaborării cu anchetatorii.

Pavel Durov a înregistrat Telegram în Dubai, ferindu-se astfel de statele cu reguli stricte, într-un moment în care Uniunea Europeană și Statele Unite pun presiuni pe platformele sociale pentru a elimina conținutul ilegal.

Pavel Durov riscă până la 20 de ani de închisoare pentru acuzațiile care i se aduc, notează The Moscow Times. Cu toate acestea, publicația independentă rusă scrie că fondatorul Telegram nu a solicitat asistență din partea Rusiei, de unde a plecat în 2014 după ce s-a opus regimului condus de Vladimir Putin și a fost deposedat de rețeaua socială vKontakte.

În pofida criticilor puternice adresate în ultimii cel puțin zece ani la adresa lui Durov, regimul de la Moscova și propagandiștii săi îl susțin brusc acum, insistând mai ales asupra denigrării autorităților franceze. Parisul este „o dictatură liberală”, a acuzat Aleksei Pușkov, un jurnalist de casă al Kremlinului.

Într-un comunicat, Ambasada Rusiei la Paris a acuzat la rândul ei autorităţile franceze că „refuză să coopereze” în cazul Durov, adică să-i prezinte informații. „Am cerut imediat autorităţilor franceze să explice motivele reţinerii sale şi am cerut ca drepturile sale să fie protejate şi să i se acorde acces consular. Până în prezent, partea franceză a refuzat să coopereze pe această temă”, a susținut misiunea diplomatică rusească, citată de news.ro. Parisul încă nu a reacționat la aceste solicitări ale Moscovei.

Urmărește-ne pe Google News