- Pentru realizarea acestui studiu, NewsGuard, care este un proiect de monitorizare a dezinformării în mediul online, a analizat patru surse rusești de stat (RT, Sputnik News, RIA Novosti și TASS), patru surse iraniene de stat (Press TV, Agenția de știri a Republicii Islamice, The Teheran Times și Mehr News Agency) și patru surse chineze de stat (Peoples Daily, Global Times, China Daily și Xinhua).
Decizia de eliminare a etichetelor a făcut parte din seria de modificări decise de Elon Musk după ce a cumpărat anul trecut platforma Twitter, pe care a rebotezat-o între timp X. A fost aplicată din 21 aprilie, când din dreptul acestor publicații a dispărutat eticheta „afiliat statului”, care preciza că sursele se supun controlului guvernamental și suferă de o liptă a independenței editoriale.
Din august 2020 până la începutul anului 2023, fostul Twitter a împiedicat promovarea conturilor afiliate statului, spunând că nu va „amplifica conturile media afiliate statului sau tweet-urile lor prin sistemele noastre de recomandare, inclusiv în cronologie, notificări și căutare”.
Motivele pentru care Elon Musk a schimbat această politică nu au fost clarificate public, dar o postare din aprilie a fondatorului Tesla și SpaceX oferă indicii privind modul său de gândire. „Toate știrile sunt într-o oarecare măsură propagandă”, iar oamenii ar trebui „să decidă pentru ei înșiși”, scria Musk pe X.
De asemenea, autorii raportului NewsGuard consemnează că piața chineză este foarte importantă pentru Tesla. Ei nu fac alte precizări, dar indică prin această mențiune că afacerile lui Musk ar putea influența modul în care se raportează la combatarea propagandei și dezinformării pe platformă.
„Acest lucru a deschis calea pentru sursele de propagandă chineză, mass-media de stat rusești și iraniene, pentru a disemina dezinformare necontrolată, utilizatorii X nemaiavând informații transparente despre natura sursei”, susțin autorii raportului care califică impactul măsurii ca fiind „imediat și dramatic”.
Russia Today și-a dublat angajamentul
Pentru a analiza schimbările produse de decizia lui Elon Musk, NewsGuard a comparat datele aferente unei perioade de 90 de zile care au precedat schimbarea politicii de etichetare (21 ianuarie 2023 – 20 aprilie 2023) cu cele 90 de zile ca au urmat eliminării etichetei (21 aprilie 2023 – 20 iulie 2023).
Russia Today (RT) aproape și-a dublat angajamentul, la 2,5 milioane de aprecieri după eliminarea etichetei, de la 1,3 milioane înainte de decizia lui Elon Musk.
Creșteri importante au fost măsurate și la alte publicații controlate de state, precum Tass din Rusia cu 63%, PressTV din Iran cu 97% și Global Times din China cu 26%.
Conducerile acestor publicații au reacționat public rapid după decizia lui Elon Musk. „Acum mă puteți găsi chiar și dintr-o căutare”, a scris Margarita Simonian, redactor-șef al RT, într-o postare din 21 aprilie , mulțumindu-i lui Musk „din inimă”. Jingjing Li, reporter la China Global Television Network, a salutat decizia: „Eticheta «mass-media afiliată statului chinez» a dispărut!!”, a anunțat el pe X.
După cum menționează reporterul chinez, la niciuna din cele 12 surse de presă nu mai apare această mențiune. De exemplu, autodescrierea de pe X a agenției ruse de știri de stat TASS afirmă: „La noi, știrile devin povești și evenimentele devin istorie”. Autodescrierea postului rus de stat RT spune: „Libertate asupra cenzurii, adevăr asupra narațiunii”, iar contul este etichetat drept „Companie de media și știri”.
Împreună, cele 12 conturi din Rusia, Iran și China au 30,9 milioane de urmăritori. NewsGuard subliniază, totuși, că postările cu cel mai mare angajament în cele trei luni care au urmat schimbării politicii de etichetare a lui Musk nu conțineau falsuri flagrante. În schimb, era postări cu meme-uri și propagandă care aparent căuta să submineze Occidentul și aliații săi.
Niciuna dintre publicații nu a răspuns întrebărilor NewsGuard dacă sunt de acord cu evaluarea că au răspândit în mod repetat dezinformare și de ce nu dezvăluie în mod voluntar în profilurile lor de social media că sunt afiliate guvernului. Nici Twitter nu a răspuns întrebărilor privind decizia de a renunța la etichete.
Frumosul1 • 01.10.2023, 09:00
Atâta timp cât iesa banul nu mai contează ce dezinformări se fac în rețea