Elon Musk, directorul executiv al Tesla, și Giorgia Meloni, prim-ministrul Italiei, au fost vedetele unui dineu de gală luni, la New York, eveniment care a arătat implicarea tot mai mare a lui Musk în politică.

Meloni l-a ales pe Musk să o prezinte în momentul în care primea un premiu Global Citizen din partea Consiliului Atlantic, un think tank din Washington care i-a recunoscut „leadershipul politic și economic al Italiei, în cadrul Uniunii Europene” și al Grupului celor 7 națiuni, „precum și sprijinul său pentru Ucraina în războiul cu Rusia”.

Prim-ministrul Meloni și omul de afaceri miliardar s-au apropiat de-a lungul anilor, împărtășind preocupări legate de inteligența artificială și scăderea natalității în țările occidentale, pe care Musk a descris-o drept o amenințare existențială pentru civilizație.

Meloni i-a mulțumit lui Musk pentru „geniul său prețios”

Luni, Musk a descris-o pe Meloni ca fiind „cineva care este chiar mai frumoasă pe interior decât pe dinafară” și „autentică, onestă și profundă. (…) Acest lucru nu se poate spune întotdeauna despre politicieni”, a adăugat el, stârnind râsete din partea celor 700 de invitați la Balul Ziegfeld din Manhattan.

După ce i-a mulțumit lui Musk pentru „geniul său prețios”, Meloni a apărat valorilor occidentale. În timp ce respingea naționalismul autoritar, ea a spus: „nu ar trebui să ne fie frică să apărăm cuvinte precum «națiune» și «patriotism»”, precizând că viziunea ei este „democratică și seculară”.

Elon Musk, care stătea alături de mama sa, Maye Musk, a dat aprobator din cap în timp ce Meloni vorbea și s-a ridicat aplaudând energic la finalul discursului ei.

După aceea, masa lor a fost înconjurată de oameni care încercau să facă selfie-uri cu ei sau să schimbe câteva cuvinte cu Musk.

Alți laureați ai premiului au fost Nana Akufo-Addo – președintele Ghanei, Kyriakos Mitsotakis – prim-ministrul Greciei și Miky Lee – vicepreședintele CJ Group, un conglomerat sud-coreean.

Musk s-a apropiat de dreapta politică

De la preluarea funcției de prim-ministru al Italiei în 2022, Meloni a spulberat temerile că partidul său, care are rădăcini de extremă dreaptă, ar readuce Italia la fascism.

Ea a stabilit relații bune cu liderii europeni de centru și cu administrația Biden, aliniindu-se cu aceștia pe probleme internaționale cheie, cum ar fi sprijinul pentru Ucraina în războiul său împotriva Rusiei.

Giorgia Meloni este văzută ca fiind mai acceptabilă pentru ceilalți lideri europeni decât Viktor Orban, prim-ministrul autoritar al Ungariei, și este considerată mai degrabă o punte între extrema dreaptă și partidele de centru din Europa.

Elon Musk s-a apropiat tot mai mult de dreapta politică, sprijinind teorii ale conspirației pe X (fostul Twitter), platforma de socializare pe care o deține, și susținându-l pe fostul președinte Donald Trump la alegerile prezidențiale din noiembrie.

De asemenea, el a legat prietenii cu lideri politici de dreapta precum Javier Milei din Argentina și Jair Bolsonaro din Brazilia, folosindu-și adesea relațiile pentru a-și promova opiniile politice și a-și extinde imperiul de afaceri.

Italia se confruntă cu o scădere rapidă a populației și, în afară de guvernul său de dreapta și istoria bogată, această scădere a natalității este de interes deosebit pentru Musk. „Italia nu va mai avea oameni, dacă aceste tendințe continuă”, a scris el pe Twitter, în 2022.

Musk a vizitat Italia de mai multe ori anul trecut, inclusiv la un festival organizat de partidul lui Meloni la Roma, unde a fost invitat de onoare. A urcat pe scenă ținându-l în brațe pe unul dintre copiii săi și a vorbit despre importanța de a avea copii pentru a „crea noua generație”.

Elon Musk și-a exprimat atunci îngrijorarea față de rata natalității din Italia și a spus că țara nu se poate baza pe imigranți. „Italia este formată din poporul Italiei. Vă rog, faceți mai mulți italieni”, a spus el.

Meloni a afirmat și ea că Italia este „destinată să dispară”, dacă nu se schimbă și a încurajat de mult timp italienii să aibă mai mulți copii.

Cei doi lideri împărtășesc și un interes comun pentru inteligența artificială. „Politica trebuie să garanteze că inteligența artificială rămâne controlată de oameni și că oamenii rămân în centrul atenției”, a spus Meloni, luni, la Națiunile Unite.

Opinii similare pentru Musk și Meloni

De asemenea, cei doi s-au poziționat de aceeași parte a războaielor culturale, criticând ceea ce Musk numește „virusul minții trezite” și ceea ce Meloni denumește „corectitudinea politică”.

Musk a arătat, de asemenea, susținere pentru politicile antiimigrație ale Italiei și pentru liderul de extremă dreaptă Matteo Salvini, care este judecat în Italia pentru că a împiedicat o navă cu migranți salvați să acosteze pe țărmul italian. Partidul lui Salvini este partener de coaliție în guvernul lui Meloni, iar el este viceprim-ministru și ministru al transporturilor.

Meloni a declarat pentru Il Corriere della Sera, cel mai mare ziar din Italia, că este o aliată a Partidului Republican.

Deși „afinitățile mele politice în sistemul american sunt evidente”, a spus ea în iulie, „acest lucru nu m-a împiedicat să colaborez foarte bine cu administrația Biden”.

Consiliul Atlantic se descrie ca un forum non-partizan pentru lideri politici și de afaceri, unde se discută probleme globale precum economia, securitatea și schimbările climatice.

Președintele grupului este John F.W. Rogers, vicepreședinte executiv la Goldman Sachs, care a ocupat mai multe funcții de rang înalt în guvernul SUA, inclusiv pe cea de subsecretar în Departamentul de Stat.

Urmărește-ne pe Google News