Amiralul olandez Rob Bauer, şeful comitetului militar al NATO, a declarat la o conferinţă a Institutului Internaţional pentru Studii Strategice că este „în favoarea libertăţii de exprimare”, dar că „nu este neapărat convins că (…) ceea ce face domnul Musk la X este abordarea corectă”.
El a avertizat împotriva „dezinformării şi atacurilor cibernetice (…) care influenţează alegerile”, adăugând că reţelele sociale „amplifică orice lucru creat de grupuri de boţi”, conturi alimentate de programe informatice.
„Fă din Orwell ficţiune din nou”, a reacționat Elon Musk ca răspuns la difuzarea pe X a unui extras video din aceste remarci, modelate după sloganul preferat al lui Donald Trump, „Make America Great Again”.
„Tipii ca el cred că 1984 este un manual de instrucţiuni”, a adăugat Musk, făcând referire la celebra distopie a scriitorului britanic George Orwell, care abordează în special temele totalitarismului şi supravegherii în masă versus libertatea de exprimare.
Înainte de a cumpăra Twitter, acum X, în 2022, Elon Musk a promis să „învingă roboţii sau să moară încercând”. Cu toate acestea, el a redus echipele dedicate moderării.
Mai mulţi cercetători şi numeroase studii au evidenţiat difuzarea pe X, pe scară largă, de informaţii false, în special de către roboţi, în timpul campaniei care a precedat alegerile prezidenţiale din SUA.
Donald Trump a confirmat marţi că îi încredinţează lui Elon Musk, de asemenea patronul Tesla şi SpaceX, preşedinţia unei comisii însărcinate cu reducerea cheltuielilor publice, împreună cu omul de afaceri republican Vivek Ramaswamy.
Cel mai bogat om de pe pământ a jucat un rol fără precedent în realegerea lui Donald Trump la Casa Albă, cheltuind peste 100 de milioane de dolari din averea personală pentru a-l ajuta în campanie.