Elon Musk, un susținător cheie al lui Trump, despre care se zvonește că o să aibă o influență considerabilă în modelarea politicilor lui Trump, a inclus un emoji „100” în timp ce a redistribuit postarea senatorului republican Mike Lee de Utah despre X, care a cerut desființarea Fed.
„Firma executivă ar trebui să fie sub conducerea președintelui”, a spus Lee joi într-o postare pe X, la câteva ore după ce președintele Fed, Jerome Powell, le-a spus reporterilor că nu va demisiona dacă Trump i-ar cere.
„Rezerva Federală este unul dintre multele exemple ale modului în care ne-am abătut de la Constituție în acest sens”, a adăugat Lee. „Încă un motiv pentru care ar trebui să #EndTheFed”.
Discuțiile despre Fed au început în 2009
Apelurile pentru desființarea Fed-ului nu sunt deloc noi. Fostul congresman Ron Paul, care a fost un pretendent pentru Casa Albă de două ori ca republican și o dată din partea Partidului Libertarian, a publicat o carte în 2009 intitulată „Încheierea Fed”.
Apoi, reprezentantul republican Thomas Massie din Kentucky a prezentat proiecte de lege corespunzătoare menite să dezrădăcineze banca centrală a națiunii și să-i transfere responsabilitățile către Departamentul de Trezorerie.
Dar până acum, Trump nu și-a exprimat public sprijinul pentru dizolvarea Fed. Pe parcursul campaniei electorale, el a pledat însă pentru schimbarea regulamentului băncii centrale, spre disperarea multor economiști.
„Poporul american l-a reales pe președintele Trump cu o marjă răsunătoare, dându-i mandatul de a pune în aplicare promisiunile pe care le-a făcut în campanie. El va livra”, a spus secretarul naţional de presă al lui Trump, Karoline Leavitt, într-o declarație trimisă prin e-mail la CNN.
Aceste promisiuni includ scăderea ratelor dobânzilor, lucru pe care Trump a promis că îl va face dacă va fi ales. Președinții, însă, nu au nicio influență directă asupra ratelor pe care americanii le plătesc pentru a împrumuta bani.
Primul mandat al lui Donald Trump a produs primele conflicte cu președintele Fed
În timpul primului său mandat, Trump a amenințat, de asemenea, că îl va înlătura sau îl va retrograda pe președintele Fed, Jerome Powell, căruia i-a reproșat că a menținut ratele dobânzilor prea ridicate.
Nu este clar dacă Trump are autoritatea legală de a revizui independența Fed pe cont propriu sau de a elimina un reprezentant desemnat de Fed înainte de expirarea mandatului.
Șeful băncii centrale a Americii poate fi concediat doar „pentru un motiv”, așa cum este specificat în Federal Reserve Act.
Interpretarea exactă a ceea ce ar constitui o concediere pentru o cauză nu a fost definită cu precizie, dar se presupune că înseamnă mult mai mult decât doar existența unor diferende politice cu președintele.
Un purtător de cuvânt al Fed a refuzat să comenteze.
Dacă Trump vrea să testeze capacitatea Fed de a-și menține status quo-ul, cel mai bun moment ar fi în 2025. Deși echilibrul de putere în Camere nu a fost stabilit, republicanii au controlul majoritar al Senatului. În plus, șase dintre cei nouă judecători de la Curtea Supremă au fost numiți de președinții republicani, iar jumătate dintre aceștia au fost numiți de Trump în primul său mandat.
Dar oricine contestă Fed în cea mai înaltă instanță a națiunii nu ar trebui să se aștepte să iasă neapărat învingător.
Avocatulplus7 • 13.11.2024, 08:17
Trump vs the system) nu cred ca duce la final mandatul asta si se duce dupa Kennedy...3rd time's the charm)
sarivisionyahoo.com • 13.11.2024, 00:41
Au ajuns *** la conducere! Vai si amar de America si de noi toti!
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.