Elon Musk a anunțat vineri în mod neașteptat că oferta sa de 44 de miliarde de dolari pentru achiziția Twitter Inc este temporar suspendată.
„Afacerea este suspendată temporar în așteptarea unor detalii care să susțină calculele conform cărora conturile false/spam reprezintă într-adevăr mai puțin de 5% din utilizatori”, a scris Musk într-un tweet.
Acțiunile companiei s-au prăbușit cu 20% în tranzacțiile de dinaintea deschiderea pieței. Twitter nu a oferit imediat o reacție.
Compania estimase la începutul acestei luni că numărul conturilor false sau al celor de spam au reprezentat mai puțin de 5% din totalul utilizatorii săi activi zilnici, în primul trimestru.
De asemenea, compania a precizat că se confruntă cu mai multe probleme până la încheierea acordului cu Musk, inclusiv riscul ca agențiile de publicitate să nu-și mai promoveze reclamele pe Twitter.
Suspendarea tranzacției este doar ultimul dintre obstacolele de care s-a lovit achiziția companiei. Twitter anunțase inițial decizia de a împiedica preluarea, înainte de a accepta în cele din urmă achiziția, la sfârșitul lunii aprilie.
Twitter, scrie publicația The Verge, a mai avut probleme cu estimările în trecut. În urmă cu câteva săptămâni, compania a declarat într-un raport că și-a supradimensionat numărul de utilizatori zilnici timp de trei ani la rând. Compania a declarat că o eroare tehnică a dus la numărarea mai multor conturi ca fiind active, deși acestea erau legate de un singur utilizator, ceea ce a dus la o numărare eronată a numărului de utilizatori cu până la 1,9 milioane în fiecare trimestru.
Musk, cel mai bogat om din lume și directorul general al Tesla Inc, a făcut din reducerea spamului și a conturilor false de pe Twitter un obiectiv esențial pentru îmbunătățirea serviciului, alături de prioritizarea libertății de exprimare.
Unii experți s-au declarat îngrijorați că „libertatea de exprimare” promovată de Musk va duce la întoarcerea „discursului urii” la cotele din momentul în care susținătorii lui Trump luau cu asalt Capitoliul.
Musk a anunțat de altfel că, în cazul în care tranzacția pentru cumpărarea companiei se va concretiza, va „elimina interdicția permanentă” și îi va permite lui Donald Trump să revină pe Twitter, anulând decizia luată de rețeaua de socializare după tweet-urile fostului președinte american cu privire la revoltele de la Capitoliul SUA de anul trecut.