Acţiunile Tesla au crescut marţi până la 371,15 de dolari pe unitate, iar ulterior au fost suspendate timp de o jumătate de oră în aşteptarea unor noi informaţii. La reluarea tranzacţiilor, titlurile Tesla au urcat cu 11%.

Musk este supus presiunilor de a demonstra că producătorul de mașini electrice poate fi profitabil. Compania nu a realizat niciodată profit, dar promite să realizeze 6.000 de mașini pe săptămână și să intre pe profit începând cu trimestrul al treilea al acestui an.

Precedentul Dell

Michael Dell, fondatorul producătorului de calculatoare Dell, a făcut același lucru cu compania pe care a fondat-o. Aceasta a fost delistată pentru 24,3 miliarde de dolari în anul 2013, dar Michael Dell a avut nevoie de parteneri: fondul de investiții Silver Lake și gigantul Microsoft.

Între timp, Dell a cumpărat compania de stocare a datelor EMC, iar acum urmează să se listeze din nou pe bursă la o valoare mult mai mare.

Averea lui Musk este estimată în jur de 22 de miliarde de dolari potrivit Forbes, astfel că miliardarul nu poate delista Tesla de unul singur, ci îi trebuie parteneri.

Cine ar putea fi partenerii

Un astfel de partener ar putea fi Public Investment Fund (PIF), fondul suveran al Arabiei Saudite, care a acumulat o cotă între 3 și 5% din acțiunile Tesla, potrivit Financial Times.

Un alt partener ar putea fi grupul chinez Tencent, care are deja circa 5% din acțiunile Tesla. Însă acesta ar fi mult mai greu de implicat având în vedere tensiunile dintre SUA și China în privința comerțului, astfel că investițiile chineze vor fi mult mai atent supravegheate.

De asemenea, grupul japonez SoftBank are un fond de investiții în tehnologie de 93 miliarde de dolari, realizat împreună cu Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, dar și o serie de companii precum Apple, Qualcomm și Foxconn. Dar SoftBank a investit deja 2,3 miliarde de dolari în Cruise Automation, divizia de mașini care se conduc singure a General Motors.

 
 

Urmărește-ne pe Google News