Topirea ghețarilor elvețieni a fost atât de gravă în acest an, încât roci care au rămas îngropate de milenii au reapărut într-un loc, în timp ce corpurile și chiar un avion pierdut în altă parte din Alpi, cu decenii în urmă, au fost recuperate. Alți ghețari mici au dispărut aproape în totalitate.
„Știam cu scenariile climatice că această situație va veni, cel puțin, undeva în viitor”, a declarat Matthias Huss, șeful rețelei de monitorizare a ghețarilor elvețieni (GLAMOS), pentru Reuters. „Și realizând că viitorul este deja aici, chiar acum, aceasta a fost poate cea mai surprinzătoare sau șocantă experiență din această vară.”
Mai mult de jumătate din ghețarii din Alpi se află în Elveția unde temperaturile medii au crescut la valori aproape duble decât media globală.
Oamenii de știință au fost, astfel, obligați să facă lucrări de urgență în mii de zone turistice întrucât topirea ghețarilor din Alpi crește riscurile de dislocare, precum a fost cazul în Italia cu ghețarul Marmolada.
Pierderile ridicate din acest an, care s-au ridicat la aproximativ 3 kilometri cubi de gheață, au fost rezultatul nivelului foarte scăzut al zăpezii din ultima iarnă, combinate cu valuri de căldură care au lovit la distanțe scurte de timp. Căderile de zăpadă reînnoiesc gheața pierdută în fiecare vară și ajută la protejarea ghețarilor de topirea ulterioară, reflectând lumina soarelui înapoi în atmosferă.
Dacă emisiile de gaze cu efect de seră continuă să crească, este de așteptat ca ghețarii din Alpi să piardă mai mult de 80% din masa lor actuală până în 2100. Astfel, mulți vor dispărea indiferent de măsurile de emisii luate acum, datorită încălzirii globale provocate de emisiile din trecut, potrivit la un raport din 2019 al Grupului Interguvernamental al ONU pentru Schimbările Climatice.