Susținătorii acestui demers sunt de părere că autoritățile vor deține controlul asupra frontierelor proprii și vor ”selecta doar imigranții pe care îi vor”.
În schimb, opozanții propunerii cred că o astfel de măsură va arunca o economie sănătoasă în recesiune, iar mii de cetățeni elvețieni vor fi privați de libertatea de a munci și de a trăi oriunde în Europa.
Ministrul justiției a declarat că o decizie de abandonare a acordului va crea o ”situație mai gravă decât Brexitul”.
Elveția a decis, cu mult timp în urmă, să nu facă parte din Uniunea Europeană, însă a semnat un acord care permite libera circulație, dar și acces la piața liberă.
Deși nu este parte a UE, Elveția vrea acces la piața liberă și cooperarea cu Bruxellesul în domeniul transportului, mediului, cercetării și educației.
Prețul pentru aceste relații de colaborare a fost acela de a adera la politicile esențiale ale UE în ce privește libera circulație și controlul froniterelor, în cadrul Schengen.
UE a avertizat Elveția că nu va avea posibilitatea de a alege doar ceea ce le convine: părăsirea acordului privind libertatea de mișcare va atrage după sine și suspendarea înțelegerilor privind comerțul și piața liberă.
Partidul Popular Elvețian (SVP) a propus încetarea acordului de liberă circulație cu UE. Ultimele sondaje de opinie sugerează că alegătorii vor respinge propunerea acestui partid de dreapta cu peste 60%.
Foto: Hepta