În prezent, este imposibil de prezis când se va încheia războiul din Ucraina și când refugiații vor putea să se întoarcă în țara lor în siguranță, a transmis guvernul vinerea trecută, când a discutat „strategia provizorie”.
Detaliile complete ale conceptului, elaborate de Secretariatul de Stat pentru Migrație (SEM) în colaborare cu autoritățile cantonale, au fost transmise miercuri, 4 septembrie.
Planurile se bazează pe o ridicare a statutului S, de refugiat protejat, până în 2024 sau 2025, În acel moment, aproximativ 70.000 de ucraineni ar trebui să se poată întoarce acasă.
Conform raportului, trebuie făcut totul pentru a încuraja plecările voluntare. În acest scop, planul sugerează un interval de timp de șase până la nouă luni.
Situațiile persoanelor vulnerabile ar fi examinate de la caz la caz, în timp ce procedura generală ar fi modelată pe cea care reglementează returnările solicitanților de azil.
Plecările voluntare ar trebui să fie efectuate „independent și pe uscat”. Cazurile speciale care necesită sprijin special, pentru cei aproximativ 1.000 de minori neînsoțiți, aproximativ 1.600 de persoane de peste 75 de ani și persoane cu probleme de sănătate, nu ar fi prioritare.
Se are în vedere „asistența financiară inițială”. Ar putea fi uniformă sau în scădere, pentru a încuraja oamenii să nu aștepte sfârșitul termenului de plecare.
Sumele variază între 1000 și 4000 de franci elvețieni de persoană (n.r. între 1.090 și 4.355 $), în funcție de fazele de plecare.
„O întoarcere este posibilă numai după o încetare completă a focului, altfel ar fi prea multe riscuri”
Iulia Tkacrenko, 37 de ani, este îngrijorată. „Nu vreau să mă întorc în Ucraina”, spune femeia, care locuiește în Uster, cantonul Zurich, într-un interviu pentru Blick. Ea își dorește să se integreze, să învețe limba germană și să „muncească din greu”.
E mama unui fiu de 5 ani și se teme pentru viitorul ei. Are permisiunea de a râmâne în Elveția, datorită statutului de protecție S, pe care l-au primit toți refugiații ucraineni.
Acest lucru este valabil inițial până în martie 2024, iar Elveția probabil îl va prelungi în curând cu un an.
Bombele cad încă asupra orașelor din țara mea. Sunt o mulțime de arme în țară, nu vreau să fiu în pericol.
Iulia Tkacrenko:
Consilierul național GLP (Partidul Verde Liberal) Martin Bäumle (59 de ani), care este căsătorit cu ucraineancă, crede că planul de returnare pentru refugiați „are prea multe întrebări deschise și ambiguități. Totul se bazează pe scenariul fictiv că intensitatea luptei a scăzut, Rusia a oprit atacurile asupra orașelor ucrainene și doar pe prima linie imediată mai există bătălii sporadice”.
Aceasta înseamnă, crede el, că guvernul federal ar iniția o întoarcere fără ca războiul să se încheie. „Este de neconceput”, spune Bäumle. O întoarcere este posibilă numai după o încetare completă a focului, altfel ar fi prea multe riscuri. „Orice posibilă abrogare a statului S trebuie examinată cu atenție”, insistă el.
Foto: Blick
Simona.T • 06.10.2023, 13:00
inteleg, femei, copii , batrani....dar vad multi in puterea varstei care ar putea sa isi apere tara si nu o fac, aia ar trebui exclusi de la ajutoare