Elveția a decis să nu autorizeze momentan vaccinul dezvoltat de Universitatea Oxford și compania anglo-suedeză AstraZeneca, aprobat săptămâna trecută de UE și folosit deja de săptămâni bune în Marea Britanie.
„Pentru a obține mai multe informații despre siguranță, eficacitate și calitate, sunt necesare date suplimentare din noi studii”, a informat Swissmedic, autoritatea elvețiană de supraveghere a medicamentelor, într-un comunicat remis miercuri.
Datele disponibile în prezent nu arată o decizie pozitivă cu privire la beneficii și riscuri. Pentru a obține o evaluare concludentă, solicitantul va trebui, printre altele, să prezinte date suplimentare de eficacitate dintr-un studiu de fază III în desfășurare în America de Nord și de Sud, iar acestea vor trebui analizate.
Swissmedic, autoritatea elvețiană de supraveghere a medicamentelor:
„De îndată ce rezultatele vor fi primite, ar putea fi emisă o autorizație temporară”, se adaugă în comunicat.
Conform cercetătorilor de la Universitatea din Oxford, vaccinul AstraZeneca a arătat o eficacitate de 66,7% împotriva bolii simptomatice începând din săptămâna a doua după rapel.
Mai multe țări au aprobat deja vaccinul. Pe 29 ianuarie, și Comisia Europeană a dat undă verde pentru administrarea acestui ser, persoanelor de peste 18 ani.
Agenția Europeană pentru Medicamente a calculat însă mai strict rata de eficiență a vaccinului, pe care a aproximat-o la 60%.
Mai multe state membre au anunțat însă că nu intenționează să vaccineze persoanele de peste 65 de ani cu acest ser, invocând datele insuficiente ale eficienței acestuia în rândul vârstnicilor.
Prima decizie în acest sens a fost luată de Germania, care a fost urmată de Austria, dar și de Franța și Suedia. Italia a mers mai departe și a decis să nu administreze acest vaccin persoanelor de peste 55 de ani.
Autorităţile române vor stabili în această săptămână categoriile de persoane care vor primi dozele de vaccin de la AstraZeneca, a anunţat ieri, 2 februarie, coordonatorul campaniei de vaccinare Valeriu Gheorghiţă.
„Rămâne să luăm în cursul acestei săptămâni o decizie după ce vom primi un punct de vedere de la comisiile de specialitate ale MS şi de la Agenţia Naţională a Medicamentului din România, care va fi intervalul de vârstă pentru care vom folosi vaccinul de la AstraZeneca în România”, a spus Valeriu Gheorghiţă.
În schimb, Marea Britanie, care folosește AstraZeneca pentru a imuniza toate categoriile de vârstă, a asigurat că serul este sigur și eficient.
Întrebat zilele trecute despre evaluarea germană a vaccinului, premierul Boris Johnson a spus: „Nu sunt de acord cu asta”.
„Propriile noastre autorități au arătat foarte clar că ei cred că vaccinul Oxford AstraZeneca este foarte bun și eficient”, a spus Johnson în timpul unei vizite la o unitate de vaccinare din Scoția, potrivit Reuters.