Elveţia s-a alăturat Iniţiativei Scutului Aerian European (ESSI), un proiect care îşi propune să construiască un sistem unificat de apărare aeriană şi împotriva rachetelor în Europa, transmite Reuters.

Planul a fost conturat și pus la punct de Germania. Decizia a avut loc la scurt timp după invazia Rusiei în Ucraina. Planul este conceput pentru a permite ţărilor europene să achiziţioneze împreună sisteme de apărare.

Urs Loher a semnat declaraţia de aderare joi, făcând din Elveţia al 15-lea membru al Sky Shield. Şeful achiziționării de armament din Elveția susține că pasul făcut este normal în contextul european.

„Prin participarea sa la ESSI, Elveţia îşi creşte oportunităţile internaţionale de cooperare: ESSI permite o mai bună coordonare a proiectelor de achiziţie, antrenament şi aspecte logistice în domeniul apărării aeriene de la sol”, a declarat guvernul într-un comunicat de vineri.

Ce condiții a pus Elveția pentru a semna parteneriatul

Focalizarea iniţială este pe apărarea aeriană de la sol pe distanţe medii. Însă planurile includ și o cooperare în domeniul apărării aeriene pe distanţe scurte şi lungi, a adăugat guvernul elvețian.

Elveția are o istorie îndelungată de neutralitate, inclusiv în Al Doilea Război Mondial, chiar dacă a fost amenințată de Operațiunea Tannenbaum. De aceea, proiectul a stârnit controverse la nivel național în Elveţia. Oponenții au afirmat că implicarea ţării contravine tradiţiei de neutralitate elveţiene.

Guvernul elvețian a declarat că proiectul este compatibil cu statutul său neutru, deoarece nu conţine obligaţii. Mai mult, Elveţia poate decide în continuare să își aleagă statutul, dacă vrea să participe la o acțiune militară și unde. „Țara Cantoanelor” poate să îşi retragă cooperarea dacă un membru Sky Shield ar deveni parte implicată într-un război.

Urmărește-ne pe Google News