Reprezentanți din aproximativ 100 de țări și organizații au fost prezenți la reuniunea organizată pe 15 și 16 iunie, în staţiunea elveţiană de lux Burgenstock. Rusia nu a fost invitată, în timp ce China a respins invitația.
„Avem o ambasadă care funcționează la Moscova și, la fiecare două săptămâni, comunicăm cu ministrul de externe al Rusiei și avem, de asemenea, intenția de a discuta rezultatele acestei conferințe cu Rusia”, a declarat Cassis într-o conferință de presă de după summit.
De asemenea, șeful diplomației elvețiene a spus că țara sa plănuiește să discute rezultatele și cu alte națiuni „la ușile cărora am bătut, dar nu au venit, cum ar fi China”.
Biroul prezidențial al Ucrainei a transmis că participanții la conferință au ca obiectiv formularea unui plan comun de pace care va fi prezentat unui reprezentant rus în timpul unui al doilea summit.
Anterior, Elveția a declarat că un proces de pace fără participarea Rusiei este „de neconceput” și că președintelui rus Vladimir Putin i s-ar putea permite să intre în țară pentru cel de-al doilea summit, în ciuda mandatului de arestare emis de Curtea Penală Internațională (CPI).
În martie 2023, CPI a emis un mandat de arestare împotriva lui Putin și a comisarei pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, în legătură cu deportările de copii ucraineni.
Nu este clar dacă Rusia ar fi interesată să participe la viitorul summit.
Cu o zi înainte de reuniunea din Elveția, președintele rus Vladimir Putin a prezentat propriile condiții pentru discuțiile de pace, adică retragerea completă a Ucrainei din regiunile Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie, inclusiv din teritoriile deținute în prezent de Ucraina, condiții respinse de Kiev.
Beijingul a declinat invitația la summitul din Elveția, spunând că nu au fost îndeplinite condițiile sale de participare.
Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a declarat că, cel mai probabil, China a refuzat invitația la cererea Kremlinului.
În luna mai, Beijingul a prezentat propriul său de pace pentru Ucraina.