Elvețienii, cunoscută pentru sistemul democratic direct și referendumuri frecvente, a organizat această consultare, după ce măsura a stârnit proteste. Țara nu a fost nici ea lipsită de manifestații anti-restricții și de momente tensionate.

În urma unor tensiuni neobişnuite în Elveţia, poliţia a ridicat duminică un grilaj în jurul sediului Guvernului şi Parlamentului de la Berna, de teama unor noi proteste.

Cu aproximativ 65% din populație vaccinată complet, Elveţia are una dintre cele mai scăzut rate de vaccinare din Europa de Vest. În plus, țara se confruntă acum cu tot mai multe cazuri, numărul infectărilor crescând cu 40-50% în fiecare săptămână.

Cu toate acestea, de la începutul pandemiei, guvernul elvețian nu a introdus măsuri foarte dure. Lockdown-urile impuse nu au fost niciodată la fel de stricte ca cele din țările vecine. De exemplu, oamenii au fost lăsați afară să facă mișcare ori de câte ori doreau, iar școlile s-au închis doar pentru câteva săptămâni.

În septembrie, însă, autoritățile au introdus certificatul COVID, care atestă vaccinarea, trecerea prin boală sau rezultatul unui test negativ la COVID, pentru accesul în baruri, cafenele, restaurante, cinematografe, muzee, evenimente sportive și cursuri universitare față în față.

Cum era de așteptat, nu toată lumea a fost de acord cu măsura aceasta. Vaccinarea a fost de multă vreme o problemă sensibilă aici, mai ales în Elveția germanofonă. Convingerea că imunitatea naturală este cea mai bună a fost și cea care a dus la o scădere a vaccinărilor împotriva rujeolei, care a declanșat o creștere a cazurilor de rujeolă în Europa.

Când a fost introdus certificatul, nici testele COVID n-au mai fost gratuite, astfel că viața celor nevaccinați a devenit dificilă. Până și ieșitul la o bere a devenit brusc costisitor.

Guvernul a sperat astfel că măsurile vor încuraja oamenii să se vaccineze. În schimb, mulți au ieșit în stradă, iar alții au adunat suficiente semnături pentru a contesta certificatul COVID în referendumul de duminică.

Săptămâni întregi au fost proteste. Unii au devenit violenti, poliția folosind tunuri de apă și gloanțe de cauciuc împotriva protestatarilor care încearcau să ia cu asalt parlamentul.

La un miting din Berna în această lună, mii de oameni au ieșit în stradă, inclusiv cunoscutul anti-vaccinist Robert Kennedy Jr, care spunea că Elveția este ultima mare speranță a Europei în fața a ceea ce el denunța ca fiind puteri sinistre care obligă oamenii să se vaccineze, prin intermediul certificatului COVID.

Scenă de la unul dintre protestele organizate în Elveția

În mod surprinzător pentru o țară că Elveția, numeroşi politicieni, inclusiv ministrul sănătăţii Alain Berset, au fost nevoiți să aibă parte de protecția poliției, după ce au fost insultați și chiar ameninţaţi cu moartea.

Berset a susținut că fără astfel de măsuri, numărul cazurilor va crește incontrolabil, iar țara se va confrunta cu o tragedie.

Chiar și așa, de teama unei opoziții tot mai mari față de certificatul verde, el s-a împotrivit să introducă noi restricții înainte de votul crucial de duminică.

Foto: EPA

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News