”Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) din cadrul EMA a recomandat extinderea indicaţiei vaccinului antivariolic Imvanex pentru a include protecţia adulţilor împotriva variolei maimuţei”, a transmis EMA, într-un comunicat.

Vaccinul Imvanex este produs de compania daneză Bavarian Nordic. Vaccinul este autorizat în UE din 2013 pentru prevenirea variolei, iar autoritățile sanitare l-au aprobat pentru a fi utilizat împotriva variolei maimuţei având în vedere similitudinea dintre cele două virusuri.

Peste 15.300 de cazuri confirmate la nivel global

Până în prezent, la nivel global, au fost confirmate peste 15.300 de cazuri de variola maimuței, în 71 de țări, și cinci decese raportate în Africa, unde a apărut prima dată variola maimuței, potrivit celor mai recente statistici ale autorităţilor sanitare din Statele Unite (CDC).

Cele mai multe dintre cazurile raportate până acum au fost găsite în Europa, în special în rândul bărbaților care întrețin relații sexuale cu bărbați, potrivit OMS. România a confirmat 19 cazuri, majoritatea în București.

Joi, directorul general al OMS s-a declarat ”îngrijorat” de creşterea numărului de cazuri de variola maimuţei în deschiderea reuniunii Comitetului de urgenţă, solicitând sfatul experţilor.

Depistată pentru prima dată la om în 1970, variola maimuţei este mai puţin periculoasă şi contagioasă decât ”verişoara” sa variola umană, eradicată în 1980.

Variola maimuţei debutează cu febră puternică şi se manifestă prin erupţii cutanate, urmate de formarea unor cruste. De cele mai multe ori este benignă şi se vindecă spontan după două sau trei săptămâni.

Foto: Profimedia

 
 

Urmărește-ne pe Google News