Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a anunțat marți că a găsit „o posibilă legătură” între vaccinarea cu serul Johnson & Johnson și apariția unor cheaguri de sânge, scrie Associated Press.
Experții agenției de reglementare a UE au spus că aceste cheaguri de sânge trebuie considerate „efecte adverse foarte rare ale vaccinului” și incluse în prospectul produsului.
EMA a subliniat că beneficiile vaccinării continuă să depășească riscurile. Decizia continuării imunizării cu acest ser va fi luată însă de autoritățile naționale. Experții au spus că folosirea vaccinului în cadrul campaniilor naționale de imunizare va lua în calcul situația pandemiei și disponibilitatea vaccinurilor din fiecare stat membru în parte.
Oficialii EMA au subliniat că au luat în calcul toate dovezile disponibile în prezent din SUA, inclusiv opt cazuri de tromboză asociate cu scăderea numărului de trombocite. Unul dintre aceste cazuri a fost fatal.
Dar numărul acestor incidente este extrem de rar, în raport cu cele peste șapte milioane de doze de vaccin administrate până acum în SUA.
Toate cazurile, au spus experții EMA, au apărut la oameni cu vârste sub 60 de ani, în majoritate femei. Cheagurile de sânge au apărut în locuri neobișnuite – în creier, abdomen și în artere și au fost asociate cu o scădere a nivelului trombocitelor.
Administrarea vaccinului Janssen dezvoltat de Johnson & Johnson a fost suspendată în SUA, săptămâna trecută, după semnalarea acestor cazuri de tromboză.
Ulterior, Johnson & Johnson a sistat și livrările de vaccin către statele membre UE. Dozele care apucaseră să ajungă, inclusiv cele din România, nu au fost folosite deocamdată.
La București, oficialii au anunțat că așteaptă decizia EMA, înainte de a începe administrarea dozelor.
Situația serului Johnson & Johnson este asemănătoare cu cea a AstraZeneca, cele două vaccinuri fiind dezvoltate de altfel pe baza unei tehnologii similare.
Într-o decizie precedentă luată în privința vaccinului AstraZeneca, EMA a admis de asemenea o posibilă legătură între imunizare și apariția cheagurilor de sânge și a cerut includerea acestor probleme pe lista efectelor adverse rare. În același timp, oficialii au subliniat, așa cum au făcut și acum, că beneficiile vaccinării depășesc riscurile.
În SUA, doctorul Anthony Fauci a sugerat deja că imunizarea cu vaccinul Johnson & Johnson va fi cel mai probabil reluată, posibil cu unele restricții.
Restricțiile, au declarat anterior alți experți americani, ar putea fi unele de vârstă sau de sex, ținând cont că cele șase cazuri din SUA cu cheaguri de sânge după vaccinare sunt femei, cu vârste până în 48 de ani.
În cel mai optimist scenariu, decizia SUA ar putea fi anunțată vineri.
Johnson & Johnson, la fel ca AstraZeneca, poate fi ținut la temperatura unui frigider normal, deci poate fi distribuit mult mai ușor în orice colț al țării, spre deosebire de seruri precum Pfizer sau Moderna.
Avantajul suplimentar al Johnson & Johnson este că poate fi administrat într-o singură doză, deci ar fi ideal pentru cei care nu se pot deplasa prea ușor pentru a fi vaccinați.