Anunțul EMA a fost făcut în contextul în care Franţa şi Germania, cele mai influente două ţări din UE, au anunţat că încep să pregătească administrarea uneicelei de-a treia doze.
Deocamdată este prea devreme să confirmăm dacă şi când o doză de supra-rapel a vaccinurilor anti-COVID va fi necesară, pentru că nu avem date suficiente din campaniile de vaccinare şi din studiile aflate în desfăşurare pentru a înţelege cât timp va dura protecţia oferită de vaccinuri.
EMA:
Germania intenţionează să administreze a treia doză pacienţilor cu imunitate compromisă, persoanelor cu vârste înaintate şi rezidenţilor din centrele pentru bătrâni, începând din luna septembrie.
La rândul ei, Franţa intenționează să vaccineze cu a treia doză vârstnicii şi persoanele vulnerabile, tot din septembrie.
Joi, Comisia Europeană a transmis că decizia asupra administrării celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID revine fiecărui stat membru al UE, însă a recomandat ca măsura să fie luată pe baza evaluărilor anunțate de specialiști.
În România, premierul Florin Cîțu a a spus la sfârșitul lunii iulie că, la „cum arată direcția în care merg discuțiile”, țara noastră ar avea nevoie să administreze a treia doză, însă specialiștii ne vor spune când trebuie.
Pe 27 iulie, în cadrul unei conferințe de presă și Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID, a declarat că „Foarte probabil, din septembrie vom administra doza trei”.
OMS cere amânarea celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID
Şeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a cerut miercuri un moratoriu asupra administrării celei de-a treia doze din vaccinurile anti-COVID, pentru a le putea pune la dispoziţia ţărilor care nu au reuşit să imunizeze decât o foarte mică parte a populaţiei.
OMS stabilise o țintă inițială care viza vaccinarea a cel puțin 10% din populația fiecărei țări, până în septembrie. În unele state, acest obiectiv a fost depășit – până pe 23 iulie, America de Nord și cele mai multe țări din UE vaccinaseră deja complet în jur de 50% din populație – însă în altele, cele sărace, rata vaccinală e sub 10%.