Statele Uniunii Europene pot recurge la această practică, chiar înainte ca agenția să ajungă la o concluzie și la o decizie finală. „Înțelegem foarte bine o astfel de decizie, în actualul context creat de varianta Delta”, au transmis oficialii EMA.
Astfel, statele membre UE pot începe, dacă doresc, administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID-19, chiar dacă Agenția Europeană pentru Medicamente urmează să ia o decizie definitivă, pe baza datelor analizate, în următoarele săptămâni.
Pentru imunizare, oficialii EMA recomandă vaccinul împotriva COVID-19 produs de Pfizer/ BioNTech, dar există o evaluare accelerată și pentru vaccinul produs de Moderna.
Specialiștii agenției spun că această doză este necesară în primul rând pentru persoanele care au avut un răspuns imun slab la primele două doze, dar o recomandă și pentru persoanele care nu au avut o astfel de problemă, informează Digi 24.
Suprarapelul trebuie administrat la cel puțin 6 luni de la a doua doză, la persoane care au cel puțin 16 ani.
Președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiță, a anunțat că, în funcție de decizia EMA, administrarea celei de-a treia doze de vaccin ar putea începe în octombrie.