„Eu zic că vom avea (guvern, n.r.) cu mult înainte de Ziua Națională a României. Eu chiar cred că săptămâna viitoare vom avea guvern”, a afirmat primarul municipiului Cluj-Napoca.
E cea mai proastă formă de guvernare (PNL-PSD-UDMR, n.r.), cu excepția tuturor celorlalte. Ajungem la ultima variantă înainte de anticipate. Nu este o alianță naturală, așa cum era cealalată alianță naturală, PNL-USR. Viața ne-a demonstrat că n-a fost posibil să fie. Această alianță (PNL-PSD, n.r.) este necesară pentru soarta românilor, în momentul de față, să putem gestiona România.
Emil Boc:
Edilul a precizat, în contextul tensiunilor care au apărut în timpul negocierilor dintre PSD și PNL, că liberalii au abandonat, cel puțin în prezent, varianta reluării discuțiilor cu fostul partener de guvernare, USR.
„Nu se poartă negocieri cu USR în acest moment. Asta nu înseamnă că cele două partide nu trebuie să se respecte în continuare, pentru că până la urmă au un profil ideologic care care ar putea să le apropie. Viața merge înainte în politică. Nu s-a putut acum, pentru că s-a creat și s-a adâncit acea falie de neîncredere odată cu căderea propriului guvern din care a făcut parte, dar în politică trebuie să te gândești și pe termen mediu și lung”, a mai declarat Emil Boc.
Primarul Clujului a explicat și cum vor putea lucra liberalii cu social-democrații în viitoarea guvernare, deși valorile celor două partide sunt complet diferite.
„Acum este nevoie de o guvernare contractuală, fără să se atingă nucleul ideologic al PNL și PSD. Nu ne propunem să ne compromitem ideologic. Fiecare trebuie să își păstreze valorile mari în care crede. Noi – de la ceea ce înseamnă investiții, locuri de muncă, protecție socială cât este necesară, democrați, libertatea, dimensiune proeuropeană, independența justiției. (…) Acest nucleu nu trebuie atins, el trebuie păstrat. Dincolo, la PSD, nu ne atingem de nucleul lor care vizează dimensiunea socială, îi respectăm. Punem împreună lucrurile – puține, câte or fi – care ne unesc și care sunt necesare în România. În primul rând, de a ne descurca cu utilitățile – la curent, la gaze, la creșterea prețurilor care ne afectează pe toți. (…) Trebuie să avem guvern care să poată deveni operațional”, a afirmat Emil Boc.
În ultimele zile, negocierile dintre PSD și PNL privind formarea unui nou Executiv au părut că se blochează la numele premierului și la ce partid să desemneze primul viitorul șef al Guvernului, după ce ambele formațiuni au agreat varianta „rotativei” guvernamentale. Situația s-a detensionat joi, 18 noiembrie, după ce liberalii, prin vocea prim-vicepreşedintelui Rareș Bogdan, au anunțat că îl propun pentru funcția de premier pe Nicolae Ciucă, variantă care, potrivit unor surse politice, ar fi acceptată atât de președintele Klaus Iohannis, cât și de social-democrați.