„E ceva care mă afectează în fiecare zi. Pur și simplu, incorectitudinea criteriilor de la nivel național omoară economia Clujului. Acum o spun cu responsabilitate maximă. Am atras atenția de atâtea ori, dar, din nefericire, nu se întâmplă nimic. Acum am ajuns cu cuțitul la os. Pur și simplu, sectoare importante ale economiei clujene sunt puse la pământ datorită faptului că nu se ponderează rata de incidență cu numărul de teste”, a declarat Boc.
Încă o dată și a suta mia oară spun că nu e totuna să calculezi o rată de incidență la 2.000 de teste sau să calculezi la 300 de teste, cum fac în unele localități și le punem în aceeași oală. Corect ar fi să se calculeze rata de incidență din numărul de teste efectuate.
Emil Boc:
Boc crede că municipiul e „victima propriului succes, prin faptul că la Cluj sunt oameni înstăriți și merg și își fac teste. Eu am fost susținătorul testării. Fără discuție. Testarea și respectarea regulilor sunt soluția ideală de a ieși din această pandemie, dar să aplici mecanic niște indici fără să ții cont că în unele părți se testează mai puțin mi se pare greșit”, a declarat Emil Boc, la Napoca FM.
„Clujul și Timișoara sunt pe butuci din cauza modului în care se calculează rata. Oamenii sunt supărați și au furie mare”, a mai spus Boc.
„Fir-ar să fie, că nu trebuie să descopere teoria lui Pitagora!”
„La București sunt șase sectoare și o singură entitate, probabil că acolo numărul de teste se raportează la populația Bucureștiului, scapă de această problemă. Ei adună toate testele din cele șase sectoare, care, de fapt, sunt șase județe, iar noi testăm cât testează Bucureștiul”, mai spune Boc.
Primarul face un apel la experții din sănătate: „Decizia o iau ei, dar aceștia nu trebuie să trăiască cu capul în nori. E evident că dacă ai mai multe teste și procentul de bolnavi e mai mare, fir-ar să fie în lumea asta, că nu trebuie să descopere teoria lui Pitagora. Sper ca acești experți să pondereze în ședințele viitoare și să ia deciziile adecvate”.
Rata de infectare a fost din nou peste 3 cazuri de COVID-19 la mia de locuitori, iar restaurantele și teatrele s-au închis începând de duminică, 14 februarie, pentru o perioadă de 14 zile. Doar patru zile a durat „libertatea” din municipiul de pe Someș.
Foto: Hepta
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro