- Jurnalista Emilia Șercan s-a adresat ÎCCJ după ce Parchetul Curții de Apel București i-a respins, în decembrie 2023, plângerea față de clasarea dosarului de kompromat.
- Dosarul privind operaţiunea de kompromat la adresa ei a fost clasat de Parchetul Curții de Apel București, la începutul lunii noiembrie 2023.
- Emilia Șercan a protestat timp de 16 zile în fața Parchetului General împotriva deciziei de clasare.
- Operaţiunea la adresa Emiliei Şercan a început la scurt timp după ce jurnalista a arătat că teza de doctorat a lui Nicolae Ciucă, premier la data respectivă, este plagiată.
„Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, astăzi, să admită, în parte, plângerea prin care am contestat soluția de clasare a dosarului în care l-am acuzat pe fostul ministru de interne Lucian Bode de favorizarea infractorului, abuz în serviciu și omisiunea sesizării în dosarul de kompromat”, anunță Emilia Șercan, într-o postare pe pagina sa de Facebook.
Astfel, potrivit jurnalistei, judecătorul ÎCCJ a constatat că plângerea sa pentru infracțiunea de favorizare a infractorului a fost îndreptățită, iar procurorul nu a făcut actele de urmărire penală corespunzătoare.
„A constatat, așadar, exact ceea ce am reclamat în tot acest timp: că se încearcă îngroparea dosarului fără să fie făcută o minimă cercetare. Acest dosar a fost instrumentat de procurorul Mihai Hondor de la Secţia de urmărire penală şi criminalistică a Parchetului General, care l-a clasat după ce m-a audiat pe mine, iar apoi l-a audiat pe Bode, fără să mai facă niciun alt act de urmărire penală”, explică jurnalista.
Șercan spune că în plângerea către ÎCCJ a arătat că o probă dintr-un dosar a fost scursă din poliție.
„În plângerea mea am arătat cum, după ce i-am reclamat ministrului de interne că o probă pe care am dat-o poliției a fost scursă dintr-un dosar penal și publicată pe site-ul infractorului Cristian Rizea, două ore mai târziu a fost publicat un text clonă cu cel de pe site-ul lui Rize pe un alt site, intitulat patrianoastra[.]com. Acest articol a fost antedatat pentru a crea impresia că a fost publicat cu circa cinci ore înainte ca eu să fi dat proba poliției. Prin închiderea dosarului anul trecut, în februarie, Parchetul General a încercat mușamalizarea efectivă a dosarului, decizia, așa cum am mai spus, fiind una mai degrabă politică”, mai spune Șercan.
Dosarul se va întoarce acum la Parchetul General.
„Un an și două luni – atâta timp am pierdut cu acest dosar pentru a demonstra evidența, că Parchetul General nu și-a făcut treaba și a încercat să îl protejeze pe Lucian Bode. Așa cum am mai spus, singura mea speranță legată de dosarele mele rămâne în judecători”, mai scrie Emilia Șercan.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!