Publicația Turnul Sfatului din Sibiu a publicat un articol în care se suține că jurnalista Emilia Șercan, cunoscută pentru investigațiile realizate privind cazurile de plagiat în doctoratele politicienilor, și-a plagiat lucrarea de licență. Articolul susține că Emilia Șercan, absolventă, în 2003, a Facultăţii de Ştiinţe ale Comunicării şi Jurnalism din Sibiu, a plagiat bucăţi întregi în lucrarea sa de licenţă intitulată „Reglementări naţionale şi internaţionale cu privire la libertatea de exprimare” și că cele două cărţi din care a copiat sunt „Jurisprudenţa europeană privind libertatea de exprimare”, cu subtitlul „Aspecte privind hotărârile Curţii Europene a Drepturilor Omului”, care îi are ca autori pe Monica Macovei, Mircea Toma, Ana Coculescu (coordonator) şi Adrian Tudorică şi „Ghid juridic pentru jurnalişti” (ediţia a III-a), scrisă de Monica Macovei, Adriana Drăgăliţă şi Dan Mihai. Ambele cărţi au fost publicate în 2002.

Jurnalistul care a publicat informațiile susține că nu a verificat lucrarea Emiliei Șercan și cele două cărți din care se presupune că ar fi plagiat, ci că informațiile i-au fost „servite”.

Sâmbătă, Emilia Șercan a publicat un mesaj pe Facebook în care a anunțat că va merge marți la Sibiu, oraș în care a susținut licența, pentru a verifica autenticitatea lucrării.

„În primul rând vreau să ştiu/aflu dacă lucrarea de licenţă pusă în discuţie este lucrarea mea. Nu mai am exemplarul meu pentru verificare, însă, sper că marţi, când voi merge la Sibiu, voi putea stabili autenticitatea lucrării. De aici trebuie plecat, pentru că termenul de păstrare al lucrărilor de licenţă în arhivă unei facultăţi este de cinci ani, potrivit legislaţiei trecute şi actuale. Lucrarea prezentată de Turnul Sfatului nu are nicio ştampila care să-i ateste autenticitatea. Am cerut deja în scris o serie de informaţii de la Facultatea de Socio-Umaniste, în care s-a „topit” fosta Facultate de Ştiinţele Comunicării şi Jurnalism din Sibiu, iar marţi o voi face şi în persoană. Va veţi întreba dacă nu recunosc ce este în ea. Am scris despre calomnie şi proba verităţii, însă nu am memorie fotografică astfel încât să îmi aduc aminte, după 14 ani, fiecare frază, pasaj sau pagină. Asta am de spus, pentru moment, despre acuzaţiile care mi se aduc”, a scris Emilia Șercan, pe Facebook.

În ceea ce privește contextul în care au apărut acuzațiile referitoare la presupusul plagiat, jurnalista afirmă că de câteva luni a început să simtă că este ”o ţintă” şi că nu are nicio îndoială că se încearcă scoaterea sa definitivă din presă.

„Despre contextul în care se produc aceste acuzaţii trebuie să spun, de asemenea, nişte lucruri, sec, rece, fără a mă victimiza. De când am început să scriu despre plagiate, am ştiut în ce mă bag, am ştiut că lupta este disproporţionată, că scriu despre Sistem în ansamblul său, şi nu atât despre indivizi (…) De câteva luni am început să simt că sunt o ţintă. S-a încercat spargerea contului meu de e-mail de către un „actor statal” – am scris şi am pus pe Facebook o poză care indică lucrul asta. Mi-am dus laptopul la verificare, la o firma specializată, iar de atunci nu l-am mai folosit. Acum trei săptămâni, într-o vineri seară, în interval de o ora şi jumătate, cineva a încercat de două ori să-mi spargă contul de Facebook. Am ezitat până acum să merg la DIICOT să fac plângere, însă săptămâna viitoare mă voi ocupa şi de lucrul acesta. Tot acum circa trei săptămâni, Mihnea Măruţă mi-a spus că a aflat de la o sursă credibilă că îmi era verificată lucrarea de doctorat de către „băieţi”. Despre episodul „Profesioniştii” nici nu mai amintesc. Nu am nicio îndoială că se încearcă scoaterea mea definitivă din presă. În România merge mai uşor să compromiţi un ziarist, să îi spulberi credibiliatea sau să spui că e acoperit”, a mai scris Emilia Șercan, Facebook.

 
 

Urmărește-ne pe Google News