Prezentă în studioul Libertatea, la invitația Adrianei Nedelea, jurnalista Emilia Șercan a spus că nu exclude ipoteza potrivit căreia rectorul Academiei de Poliție ar fi, de fapt, cel care a amenințat-o cu moartea.
„În momentul de față nu exclud nimic. După ce am scris despre teza domnului Iacob, am simțit că ceva nu este în regulă, că se schimbă atitudinea celor din Academia de Poliție față de mine. Mă refer la atitudinea instituțională. Eu nu am beneficiat de un regim special în relație cu Academia de Poliție. M-am dus acolo ca orice jurnalist”, a declarat Emilia Șercan pentru Libertatea.
Jurnalista susține că are informații despre existența mai multor teze plagiate ale altor profesori de la Academia de Poliție, unde încă din 2002 ar fi fost creată o rețea extinsă de plagiatori.
„Acolo foarte multe persoane cu funcții de conducere, profesori universitari, au teze de doctorat plagiate. Însă nu toți profesorii și toate cadrele didactice de la Academia de Poliție sunt în această situație.
Acolo s-a creat un sistem. Această școală doctorală e în primul rând este fundamentată pe un domeniu științific care nu există. Nu există nicăieri în lume aceasta: ordine publică și siguranță națională. Este un concept ordinea publică, nu poate fi un domeniu științific.
Acest domeniu a fost înființat în 2002 de Gabriel Oprea împreună cu fostul rector al Academiei de Poliție, Costică Voicu, cel care i-a coordonat teza domnului Iacob, de altfel, și cu Ion Dascălu, un alt profesor, care a creat și el o rețea extinsă de plagiatori”, susține Emilia Șercan.
Șercan a precizat că în această rețea ar fi fost atrași „oameni politici, magistrați, procurori și judecători, polițiști, ofițeri de rang înalt din Poliția Română, generali, oameni din serviciile secrete din serviciul secret al Ministerului de Interne, oameni din diverse structuri județene al Poliției și oameni cu funcții și cu un potențial de business”.
„Nu s-a schimbat nimic. Ba din contră, acest sistem s-a perpetuat de la an la an. Au creat rețele de plagiat care s-au bazat pe influență, putere, funcții și pe bani”, a menționat Șercan.
Obținerea titlului de doctor înseamnă nu doar un spor de salariu pentru cei care lucrează în instituțiile de stat, posibilitatea avansării în carieră, dar și bani mai mulți care se calculează la pensie, susține Emilia Șercan.
„În aceste sisteme ermetice, cum este sistemul militar, vorbim despre caste create pe influență, pe relații, rețele de putere, aici lucrurile sunt aproape de neclintit”, spune jurnalista.
După ce a dezvăluit că teza de doctorat a rectorului Academiei de Poliție, Adrian Iacob, este plagiată în proporție de 70 la sută, Emilia Șerban a mărturisit că i-au fost puse obstacole pentru a nu afla și despre alte nereguli.
„După ce am scris despre teza domnului Iacob, a fost demarat acel control al Corpului de Control al Ministrului de Interne, iar în ziua în care eu am trimis o nouă solicitare pentru un acces la bibliotecă pentru a vedea o altă teză de doctorat, în acea zi, prin dispoziția rectorului Adrian Iacob a fost înființat un grup de lucru care avea ca directivă să modifice regulamentul de acces la biblioteca Academiei de Poliție. Printre variantele vehiculate în grupul acela de lucru și printre directivele impuse grupului de lucru fiind modificarea regulamentului astfel încât persoanele din exterior să nu mai poată să ajungă în Academia de Poliție, la bibliotecă sau să limiteze accesul la Academie să nu mai poți să intri cu laptop și cu telefon mobil în bibliotecă.
Ceea ce eu remarc este faptul că oamenii s-au gândit la toate variantele pentru a limita accesul presei. Nu spun doar de mine. Nu sunt singurul ziarist care s-a dus acolo. E clar că ei au încercat să ridice tot felul de ziduri pentru ca noi să nu ajungem la acele teze de doctorat. O teză de doctorat este un document public”, a afirmat Emilia Șercan.
Jurnalista, care a fost amenințată cu moartea, a vorbit și despre cum ar reacționa dacă l-ar întâlni pe rectorul Academiei de Poliție, asupra căruia planează suspiciuni de plagiat, după ce a fost amenințată cu moartea.
„Nu știu ce aș putea să-i transmit rectorului. Probabil aș întreba dacă a meritat, dacă despre el este vorba. Același lucru l-aș întreba și pe tânărul polițist: dacă a meritat să-și distrugă cariera, viața, liniștea, viața pentru lucrurile acesta.
Cred că în momentul de față rectorul Academiei de Poliție ar fi trebuit să facă un pas în spate încă din momentul în care s-a scris că teza lui este plagiată pentru că nu poți să stai într-o funcție de conducere a unei Academii și tu să fii acuzat de plagiat. Este o chestiune de onoare, cred. El ar fi trebuit să facă un pas în spate și să aștepte o decizie din partea CNATCU. El nu a făcut lucrul ăsta”, a conchis jurnalista.
Citește și: