„Dr. Bode e plagiator în mod oficial. Comisia de Etică a UBB confirmă dezvăluirea mea despre teza lui dr. Lucian Bode”, a scris jurnalista Emilia Șercan pe Facebook. Reacția vine după ce Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai a anunțat, miercuri, că suspiciunile de plagiat se confirmă în majoritatea lor și că teza este „profund viciată”.
Măsurile solicitate de comisie sunt: retragerea cărții bazate pe publicarea tezei de doctorat și corectarea tezei de doctorat.
Aceste măsuri sunt însă contestate de Șercan, care este de părere că UBB s-a raportat la caz în cheie politică mai mult decât etică. „Și de această dată, când în teză s-a constatat că există aproape o cincime plagiat, UBB cere corectarea plagiatului. Această măsură arată că UBB s-a plasat, încă o dată, de partea plagiatorilor și nu a integrității academice”, a mai scris jurnalista PressOne.
UBB a preferat să îl apere pe Bode în loc să-și apere propria imagine și propriile standarde.
Emilia Șercan:
„Corectarea unei cantități atât de mari nu poate fi soluția”
„Sunt foarte dezamăgită de solicitarea de corectare a tezei. De ce să-i ceri unei persoane care a fost prinsă că a plagiat să corecteze aproape o cincime din teză? Asta îmi arată că, de fapt, UBB a căutat o soluție pentru a-l proteja, pentru a-i salva pielea politică lui Lucian Bode”, a declarat Emilia Șercan, contactată de Libertatea.
„Sunt convinsă că Bode va veni acum și va spune că a corectat, că a făcut tot ce i-a cerut UBB, în concluzie, nu mai există nicio problemă cu teza lui”, mai arată jurnalista.
Emilia Șercan este de părere că universitatea nu ar fi trebuit să-i solicite, în mod expres, ceva lui Lucian Bode.
În acest caz, constatăm că avem o situație clară de plagiat, care afectează o cincime din doctorat. Corectarea unei cantități atât de mari nu poate fi soluția, chiar dacă nu mai ai la dispoziție alte instrumente, cum e retragerea titlului de doctor. În plus, posibilitatea asta nu există legal și nu cred că e nici măcar o soluție morală.
Emilia Șercan:
În ceea ce privește cererea de retragere a cărții, Emilia Șercan consideră că „este mai degrabă o chestiune simbolică, pentru că această carte n-a existat”. „A apărut cu foarte mare greutate la Biblioteca Națională, după ce a ieșit un mare scandal public, în care s-a pus în discuție existența ei”, explică ziarista.
Bode s-a temut de o decizie mult mai severă
Raportul Comisiei UBB arată că Lucian Bode și profesorul Adrian Ivan au încercat să oprească analiza lucrării de doctorat. Emilia Șercan este de părere că ministrul de interne s-a temut de verdictul de astăzi.
„Lucian Bode a încercat cu disperare să blocheze o decizie din partea UBB, probabil așteptându-se ca decizia să fie mult mai severă. Însă decizia este foarte tare îmblânzită de această solicitare de corectare a porțiunilor plagiate. Practic, asta justifică restul lucrării”, mai spune Emilia Șercan.
Bode: „Voi merge înainte, în instanță”
Într-o primă reacție, Lucian Bode a catalogat drept „absolut uluitor demersul de analizare” a tezei sale din 2018 după standardele actuale și anunță că va merge mai departe în instanță. Pe 5 ianuarie, ministrul a dat în judecată Comisia de Etică a UBB, contestând dreptul acesteia de a se autosesiza. Bode a depus sesizarea la Tribunalul Sălaj, unde primul termen de judecată e pe 17 ianuarie.
Două probleme identificate: citare greșită și plagiat
Potrivit comunicatului de presă dat publicității miercuri de Universitatea Babeș-Bolyai, în teza ministrului Bode s-au identificat două tipuri de probleme: preluarea unor paragrafe fără citarea sursei sau preluarea cuvânt cu cuvânt a unor propoziții fără a le pune între ghilimele, dar și citarea greșită.
„Deși sursa este indicată în nota de subsol, nu este clar delimitat textul preluat prin parafrazare minimă și contribuția proprie a doctorandului. De asemenea, există texte pe care autorul tezei le atribuie prin note de subsol surselor originale, însă fără precizarea că a consultat o sursa indirectă (prin folosirea cuvântului apud). În fine, există texte care sunt citate cu referire la un întreg articol, și nu la pagina exactă de unde s-a preluat textul”, motivează comisia.
Comisia s-a autosesizat după o investigație de presă
Este a doua analiză a Comisiei de Etică a universității din Cluj-Napoca în cazul tezei de doctorat a ministrului Bode. Pe 1 noiembrie 2022, ca urmare a unei sesizări și în urma verificărilor, instituția a anunțat că s-au constatat „erori de citare” și „unele fragmente plagiate”. „Nu rezultă cu certitudine că plagiatul a fost unul intenţionat sau mai degrabă a derivat din necunoaşterea sau neaplicarea tehnicilor de citare, dar acest lucru nu schimbă concluzia că există fragmente plagiate”, au fost atunci concluziile analizei.
Ulterior, la finalul lunii noiembrie 2022, Comisia de Etică s-a autosesizat după ce jurnalista Emilia Șercan a publicat în PressOne o analiză care arăta că 18,5% din teză este plagiată. Acum, comisia a verificat doar pasajele identificate drept plagiate de către Șercan, și nu întreaga lucrare.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro