Ea oferă cinci argumente pentru care nu poate avea răbdare precum cere Klaus Iohannis. „Să vă spun cu exemple clare de ce declarația președintelui acestei țări este revoltătoare pentru orice victimă, cu atât mai mult pentru o victimă a autorităților, a Sistemului”.
Astfel, ea subliniază că ancheta în cazul ei a început pe 4 aprilie, după ce a făcut public tentativa de kompromat, iar de atunci dosarul este plimbat între Poliție și Parchete. De asemenea, jurnalista subliniază că ancheta trebuie să se desfășoare rapid întrucât sunt investigate infracțiuni care s-au produs electronic, iar probele trebuie colectat rapid.
„Doi mahări din Poliția Română au primit proba scursă pe site-ul unui infractor condamnat definitiv și irevocabil la 12, respectiv 23 de minute după ce eu i-am dat-o unei subcomisare de la Serviciul de Investigații Criminale, iar de la unul dintre cei doi a ajuns la alți 5 mahări. După patru ore proba era publicată pe site-ul infractorului pe care statul român nu îl deranjează, deși e condamnat definitiv și irevocabil”, menționează Emilia Șercan.
Cu toate acestea, procurorul de caz, arată jurnalista, nu a cerut numărul celor 5 care au primit poza, în ciuda faptului că i-a cerut acest lucru. „Procurorul nu a cerut percheziționarea telefoanelor celor 7 mahări, dar a cerut percheziționarea telefonului meu!!!!!”, precizează ea.
„Astea sunt, pe fooooarte scurt, circumstanțele în care președintele țării îmi transmite mie să am răbdare, justiției – că nu e cazul să se grăbească, nu că justiția se grăbea cumva, iar infractorilor – să stea liniștiți! Dacă mizează cineva că voi tăcea din gură, ei bine, domnilor, vă înșelați!”, concluzionează Emilia Șercan.
Întrebat de Libertatea la conferința de presă susținută marți despre cazul de kompromat semnalat de Emilia Șercan, Klaus Iohannis a declarat că „dacă cineva a greșit, trebuie tras la răspundere”, dar a cerut răbdare cu autoritățile competente.
„Este o chestiune care a generat multe preocupări pe bună dreptate, însă nu cred că pot să fac eu lumină în această speță, însă sunt încredințat că autoritățile competente o vor face. Câteodată durează luni sau ani până când într-o speță avem claritatea și toate răspunsurile, însă trebuie să avem răbdare ca autoritățile competente să-și facă treaba, dacă cineva a greșit mie mi se pare absolut corect să fie tras la răspundere și să plătească”, a precizat Klaus Iohannis.
Într-o primă replică, avută marți seară, jurnalista de investigație a dezvăluit noi detalii despre „captura de ecran (din telefonul său – n.r.) scursă din Poliția Română pe site-ul unui infractor condamnat definitiv” și a anunțat că pregătește o nouă plângere penală.
„Cum să am mai răbdare ca autoritățile statului să își facă treaba când acele probe mai pot fi obținute doar în următoarele câteva săptămâni, pentru că imediat expiră termenul de șase luni cât pot fi legal conservate, iar apoi îmi va ridica procurorul din umeri și îmi va zice „știți, nu le mai putem cere, că a trecut termenul legal”, a transmis Emilia Șercan.
Emilia Șercan a dezvăluit la începutul lunii aprilie, într-un text publicat de Pressone, detaliile unei acțiuni de kompromat care a început împotriva ei la scurt timp după ce a scris despre suspiciunile de plagiat din teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă, în ianuarie anul acesta.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro