De câțiva ani, Emilia Șercan a început o misiune jurnalistică: demască oameni cu greutate în statul român care și-au plagiat doctoratele. Ultimul pe această listă este ministrul Sănătății, Florian Bodog, pe care jurnalistul îl acuză că copiat două treimi din teza sa de doctorat. Într-un interviu acordat ziarului Libertatea, Emilia Șercan a vorbit despre fenomenul plagiatelor, complicitatea mediului academic și cum s-a încercat compromiterea ei profesională.
Puteți urmări VIDEO AICI
Florian Bodog se alătură unui lung șir de politicieni sau oameni din instituțiile de forță asupra cărora planează suspiciunea de plagiat. Alte nume sunt cele ale lui Florentin Pandele, Petre Tobă, Gabriel Oprea și Neculai Onțanu. Despre toți a scris jurnalistul de investigație Emilia Șercan. În cazul actualului ministru al Sănătății, Șercan susține că acesta a plagiat 147 din cele 232 ale tezei sale de doctorat în Științe Economice. Bodog a obținut, până la vârsta de 46 de ani, două titluri științifice de doctor. Primul este cel în Științe Medicale, dobândit în 2001.
,,Cum a putut dumnealui, în condițiile în care avea deja un job solicitant și stresant? Pentru că munca de medic nu este una ușoară. Știm foarte bine cât consum fizic și mental implică. În momentul în care își începuse rezidențiatul și își făcea specializarea în chirurgie plastică a început și cele două doctorate”, a declarat Emilia Șercan pentru Libertatea.
După dezvăluirile făcute de jurnalist, Bodog a transmis, prin biroul de presă al ministerului pe care îl conduce, că ”teza a fost redactată cu respectarea tuturor standardelor de calitate și de etică profesională, iar originalitatea acesteia aparține integral autorului tezei”.
,,În cazul în care se simte lezat și crede că i-a fost afectată imaginea este liber să mă dea în judecată. Poate domnul Bodog își pierde funcția de ministru din cauza acestei acuzații, habar nu am. Este liber să mă dea în judecată. De-abia aștept o confruntare în instanță într-un astfel de proces”, a mai spus Șercan.
,,Victor Ponta a normalizat acuzația de plagiat”
Un punct de cotitură în dezbaterea privind plagiatele a apărut în iunie 2012, atunci când premierul de la acea vreme, Victor Ponta, era acuzat de plagiat în revista ,,Nature”. În ciuda dovezilor apărute în spațiul public și a unui verdict dat de Universitatea București, Ponta nu a demisionat.
,,Victor Ponta a normalizat cumva faptul că ești acuzat de plagiat (…) Frica mea foarte mare este să nu se ajungă în punctul în care s-a ajuns cu privire la chestiunile legate de anticorupție. Există riscul ăsta. În momentul în care sunt foarte multe acuzații, subiectul tinde să se banalizeze”, spune Emilia Șercan.
Când vine vorba despre răspândirea acestui fenomen al plagiatului, jurnalistul susține că nu clasa politică poartă cea mai mare culpă.
,,Mediul academic este vinovat de proliferarea fenomenului plagiatelor pentru că totul s-a făcut în casă”, afirmă jurnalistul.
Emilia Șercan crede că este o țintă a serviciilor secrete
Anul acesta, un ziar local din Sibiu a acuzat-o pe Emilia Șercan că, la rândul ei, a plagiat în lucrarea de licență. Publicația a admis, ulterior, că a primit pe e-mail fotocopii ale tezei depuse acum 14 ani și a altor două cărți din care autorul articolului susține că Șercan a copiat ,,bucăți întregi”.
Ziarista respinge acuzațiile și spune că a fost ținta unei operațiuni ,,a serviciilor secrete, a unor oameni de acolo sau care au plecat de acolo”.
,,Da, am fost o țintă. A fost o campanie împotriva mea. S-a încercat lichidarea mea profesională. Probabil lumea ar fi fost foarte fericită să nu mai public acest gen de subiecte care a afectat politicieni, servicii secrete etc, oameni cu foarte mare greutate în stat. Dacă am fi fost în Rusia, m-aș fi gândit să-mi fie frică de viața mea și poate m-aș fi gândit și la lichidare fizică, nu doar profesională. Lucrul ăsta este inadmisibil”, a mai spus Șercan pentru Libertatea.
Emilia Șercan a început să lucreze în presa locală în 1996, iar, din 2000, activează în presa centrală. A lucrat pentru „Curierul Naţional”, „Evenimentul zilei” şi grupul de presă Realitatea-Caţavencu. A elaborat o teză de doctorat pe tema cenzurii, publicată la editura Polirom cu titlul „Cultul secretului. Mecanismele cenzurii în presa comunistă”, cu o prefaţă de Mihai Coman. A doua sa carte este intitulată ,,Fabrica de doctorate sau cum se surpă fundamentele unei nații”. Emilia Șercan este și lector la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării.
CITEȘTE ȘI:
VIDEO/ EXCLUSIV PENTRU LIBERTATEA. Primul mesaj al românului rănit în atacul din Las Vegas