„Ca să contracareze la nivel de imagine publică inițiativa prin care se cere demiterea sa, dublul academician Sorin Cîmpeanu a publicat azi raportul de verificare asupra tezei sale de doctorat realizat de universitatea pe care o conduce din 2012 – Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară București”, a scris Emilia Șercan pe Facebook.
Jurnalista a adăugat că este mirată să afle că USMAV a stabilit pragul de alertă pentru verificarea unei teze de doctorat la 50%.
„Din acest raport aflăm, eu una aș putea zice chiar cu stupoare, că coeficientul de similitudine stabilit de USAMV-B pentru verificarea cu softul antiplagiat, de la care o teză de doctorat intră automat în verificare pentru suspiciune de plagiat, este de 50%”, a scris Șercan.
„Adică, doar dacă softul indică 50% similitudine la USAMV-B – universitatea în care dublul academician taie și spânzură din 2012 – se alertează școala doctorală de acolo că ar fi o problemă cu o teză de doctorat. Dacă e 25%, e perfect! Dacă e 30% e excepțional! 35% e foarte bine! 40% e bine! 45% e acceptabil! 48% e satisfăcător”, a precizat jurnalista.
Comisia USAMV: Sorin Cîmpeanu nu a plagiat
Afirmațiile sale vin în contextul în care Sorin Cîmpeanu a publicat pe Facebook raportul comisiei de analiză a Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară în cazul propriei teze de doctorat, susținută acum 22 de ani.
Comisia a constatat că teza „respectă normele eticii universitare şi deontologiei cercetării”, nefiind constatate „niciun fel de abateri de la normele de etică”.
„Teza de doctorat este, în mod evident, rezultatul cercetărilor originale efectuate de către autorul acesteia în teren, într-o manieră continuă, vreme de 8 ani. În consecință, apreciem că nu este oportună și nici motivată, în fapt și în drept, o decizie de transmitere a tezei de doctorat analizate, în vederea altor verificări”, se arată în documentul postat de ministrul educației pe Facebook.
Șercan și USR ceruseră concluziile USAMV
Pe 16 august, președintele USR, Cătălin Drulă, a cerut public verdictul pentru teza de doctorat a lui Sorin Cîmpeanu, analizată pentru plagiat din 2021, după ce și Emilia Șercan făcuse același lucru.
Pe 25 august, la conferința de presă, și jurnaliștii i-au cerut ministrului educației concluziile comisiei, iar Libertatea i-a adresat o solicitare scrisă. „Nu era momentul să mă laud cu un document laudativ”, a spus Cîmpeanu la conferință.
Petiția comunității Declic, prin care se cer semnături pentru demiterea lui Sorin Cîmpeanu, a venit după ce mai multe voci din educație au criticat faptul că dezbaterile pe legile Educației s-au făcut în vacanța școlară. De asemenea, 100 de intelectuali i-au trimis o scrisoare ministrului educației în care i-au cerut „consultarea reală a intelectualilor României, a corpului profesoral și a părinților” și să regândească legile Educației.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro