Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai a anunțat miercuri, 11 ianuarie, că teza de doctorat a ministrului Lucian Bode este „profund viciată” și a cerut corectarea lucrării și retragerea cărții bazate pe aceasta.
Imediat după anunțarea verdictului, Emilia Șercan a declarat pentru Libertatea că aceste măsuri reprezintă „o soluție a UBB pentru a-i salva pielea politică”.
Singura pârghie pentru ca Bode să rămână fără titlul de doctor
Jurnalista a revenit astăzi cu un mesaj pe Facebook în care subliniază că universitatea din Cluj-Napoca a greșit cerându-i ministrului să corecteze teza și spune că, în schimb, ar trebui să obțină în instanță retragerea titlului de doctor.
„UBB ar trebui să-l dea în judecată pe dr. Bode pentru retragerea titlului. Decizia UBB nu poate duce la retragerea imediată a titlului de doctor, însă valoarea ei simbolică este enormă având în vedere faptul că tocmai universitatea care i-a dat titlul de doctor în urmă cu patru ani constată acum plagiatul. Asta ar trebui să conteze tot atât de mult cât o decizie emisă de CNATDCU, ba chiar puțin în plus în plan simbolic”, explică Șercan.
Aceasta continuă spunând că, deși Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) nu se mai poate pronunța asupra tezei, UBB mai are o pârghie. Să-l dea în judecată atât pe Lucian Bode, cât și Ministerul Educației – care a emis titlul – și să ceară în contencios administrativ retragerea acestuia pe motiv de plagiat.
„Ar fi o premieră dacă UBB ar face asta, una necesară, în condițiile în care conjurația plagiatorilor din politică a blocat orice posibilitate de retragere a titlului de doctor prin legea specială”, notează jurnalista.
„Nu poți să ceri cuiva să corecteze o teză când o cincime e plagiată”
În ce privește cererea UBB de „a alinia teza cu standardele de etică academică”, Emilia Șercan consideră că e o mare greșeală. „O teză de doctorat susținută deja nu mai poate fi corectată. Deși Comisia de Etică a UBB a evitat cuvântul «a corecta» și a folosit «a alinia», este vorba clar despre corectare.”
Șercan explică faptul că se pot aplica corecturi într-o teză în cazul erorilor de citare, dar și aceste modificări se fac doar în anumite condiții:
- poți să ceri îndreptarea unor erori între susținerea publică a tezei și acordarea titlului;
- poți, eventual, corecta niște erori de citare după susținere, dar doar dacă sunt evidente erori de citare.
„În teza lui dr. Bode nu vorbim însă despre erori de citare, ci despre plagiat. Comisia însăși a confirmat constatările mele care au arătat că 18,5% din teză e plagiată. Nu poți să ceri cuiva să corecteze o teză când o cincime e plagiată”, spune Șercan.
„Adică un hoț prins furând ceva devine cumpărător cinstit dacă achită prețul produsului”
Jurnalista citează și opinia lui Gabriel Turcu, avocat specializat în proprietate intelectuală și chestiuni de integritate academică, privitoare la legalitatea cerinței UBB.
UBB oferă o soluție juridică pentru viitor pentru toți plagiatorii. Este pentru prima dată când se decide că un plagiat dovedit și reținut ca atare printr-o în hotărâre este remediabil.”
Gabriel Turcu, avocat specializat în proprietate intelectuală:
„Se consideră astfel că plagiatul nu este o ilegalitate care să atragă sancțiuni drastice, ci că plagiatul poate fi remediat, retușat, recorectat, ca și cum la momentul descoperirii plagiatului s-ar resusține teza. Or, o astfel de «reexaminare» nu este permisă de legiuitor.
Adică, atunci când un hoț este prins furând ceva dintr-un magazin devine cumpărător cinstit dacă achită prețul produsului. Ilegalitatea e produsă, infracțiunea e produsă, iar hoțul își atrage automat sancțiunile necesare. Sigur că trebuie înlăturate efectele furtului, dar înlăturarea efectelor ilegale nu echivalează cu legalizarea faptei săvârșite”, a mai explicat expertul.
Bode: „Atacuri ale USR și ale sateliților săi”
Într-o primă reacție, ministrul PNL a criticat decizia UBB, catalogând-o drept „un precedent extrem de periculos nu doar pentru lumea academică, dar și pentru principiile care guvernează statul de drept”. Bode a mai spus că este „ținta unor atacuri concertate ale USR și ale sateliților săi” și a anunțat că-și va căuta dreptatea în instanță.
Pe 5 ianuarie, ministrul a dat în judecată Comisia de Etică a UBB, contestând dreptul acesteia de a se autosesiza. Primul termen de judecată e pe 17 ianuarie, la Tribunalul Sălaj.
În octombrie 2022, USR a sesizat CNATDCU în cazul Bode, iar la finalul lunii, Universitatea Babeș-Bolyai a anunțat că Bode „a plagiat”, dar nu a recomandat retragerea titlului de doctor, afirmând că neregulile găsite au fost de până la 3% din ce s-a analizat.
La finalul lunii noiembrie 2022, Emilia Șercan a publicat în PressOne propria analiză a tezei lui Bode și a arătat că aceasta are un conținut plagiat de 18,5%, adică 65 din cele 194 de pagini ale lucrării. Ca urmare, UBB s-a autosesizat.