Emilia Șercan precizează că teza de doctorat nu a fost analizată integral de către Comisia de Etică a UBB, care a verificat strict abaterile sesizate de USR.

„Cu regret o spun, Universitatea Babeș-Bolyai a picat testul de integritate și transparență în privința analizei tezei lui dr. Lucian Bode. Decizia Comisiei de Etică este una politică: a fost împachetată astfel încât să îi salveze imaginea publică ministrului liberal Lucian Bode și coordonatorului său de doctorat, rectorul Academiei SRI, dar și pentru a nu da satisfacție USR.
Cu alte cuvinte, decizia UBB a ales să împace și capra, și varza”, scrie Emilia Șercan.

Observațiile pe scurt ale jurnalistei de investigații

  1. Teza de doctorat nu a fost analizată integral de Comisia de Etică a UBB, care a verificat strict abaterile sesizate de USR.
    Teza putea fi analizată integral și trebuia analizată integral din cel puțin două motive:
    *(1) exista o cerere explicită a conducătorului de doctorat a lui dr. Bode, prof. Adrian Ivan;
    *(2) într-o chestiune de interes public, controversată, universitatea avea obligația publică, academică și morală de a-și apăra reputația, chiar și cu prețul unei decizii dureroase.
  2. Paragraful indicat în hotărâre ca fiind „eroare de citare” este un plagiat prin traducere din limba engleză. E adevărat că autorul din nota de subsol este indicat greșit, dar asta nu schimbă faptul că acel paragraf este plagiat.
  3. În cazul punctelor 2 – 4 din hotărâre se specifică, în mod repetat, următoarele: „[…] nu rezultă însă cu certitudine dacă plagiatul pe fragmentele identificate a fost intenționat sau a derivat din necunoașterea/neaplicarea tehnicilor de citare”.
    Să le luăm pe rând:
    (a) Intenția de a plagia nu poate fi stabilită ca urmare a analizei unui text, iar bunele practici internaționale în materie de evaluare a plagiatului nu iau în calcul intenția sau lipsa ei.
    (b) „Necunoașterea tehnicilor de citare” – această formulare, invocată de 4 (patru) ori în hotărâre, este un nonsens raportat la teza lui dr. Bode.
    Când într-o teză ai zeci de citate corecte, cu ghilimele și indicarea autorului, cum e cazul tezei lui dr. Bode, NU poți să afirmi că autorul – dr. Bode sau cine i-o fi scris-o – nu a cunoscut tehnicile de citare.
    Nu poți, ca membru al Comisiei, să observi în teză zeci de citate corecte, cu ghilimele și atribuire, iar pentru situațiile identificate ca plagiate să invoci „necunoașterea tehnicilor de citare”.

Marți, ministrul PNL de interne Lucian Bode a transmis că rezultatul evaluării tezei sale de doctorat de către Universitatea Babeș-Bolyai arată că aceasta „este în regulă”. „Doresc să salut publicarea rezultatelor evaluării UBB în urma analizei asupra tezei mele de doctorat. Verdictul UBB: Teza mea de doctorat este în regulă, iar titlul de doctor acordat în anul 2019 este menținut”, a precizat Bode.

Urmărește-ne pe Google News