Sultan Al Jaber a servit ca reprezentant climatic în țară și este șeful Companiei Naționale de Petrol Abu Dhabi (Adnoc), a douăsprezecea companie petrolieră din lume ca mărime după producție, și ar urma să-și asume rolul de președinte al companiei.
El este, de asemenea, ministrul industriei și tehnologiei avansate pentru Emiratele Arabe Unite și șeful companiei Masdar, care se concentrează pe energie regenerabilă.
Summitul COP28 ONU privind problemele climatice, care va avea loc începând cu 30 noiembrie în Dubai, va fi o conferință crucială, care va determina dacă lumea poate ajunge pe drumul cel bun pentru a aborda criza climatică.
În acest an, națiunile trebuie să efectueze un „bilanț global” care să evalueze starea actuală a măsurilor climatice și progresul pentru îndeplinirea obiectivelor Acordului de la Paris din 2015.
Deși unele țări au prezentat planuri naționale de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră care sunt în conformitate cu ambițiile din Acordul de la Paris de a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius, peste nivelurile preindustriale, mulți dintre cei mai mari poluatori ai lumii nu au reușit să facă acest lucru.
Unul dintre rolurile președinției va fi acela de a cere socoteală guvernelor atât de reticente, dar mulți observatori se tem că Emiratele Arabe Unite, în calitate de mare producător de petrol și cu legături strânse cu alți producători precum Arabia Saudită, vor fi reticente în a face acest lucru.
Unii activiști ai societății civile i-au cerut lui Al Jaber să renunțe la rolurile sale în ce privește combustibilii fosili pentru a prelua președinția COP28.
Descris ca fiind fermecător și inteligent de către oamenii în negocierile climatice, Al Jaber, în vârstă de 49 de ani, a fost educat în SUA și Marea Britanie. Deși a ajutat la înființarea Masdar în 2006, investind masiv în energia solară, rolul său de director executiv al grupului companiei naționale de petrol presupune acumularea de venituri cât mai mari pentru Emiratele Arabe Unite din această industrie.
Într-un interviu acordat ziarului National din Golf în septembrie anul trecut, înainte de COP27, Al Jaber a pledat pentru o tranziție de la combustibilii fosili, dar a remarcat că petrolul și gazele vor mai fi necesare câțiva ani.
La COP27, desfășurat în Egipt în noiembrie anul trecut, au existat zeci de lobbyști ai petrolului și gazelor din Emiratele Arabe Unite, iar statele din Golf cu interese puternice în petrol și gaze au fost printre cele care au împiedicat o abordare mai drastică privind renunțarea treptată la combustibilii fosili.